Hlavní obsah

Kancléř Mynář: Je troufalé, aby koalice znovu žádala mandát

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář uvedl v rozhovoru pro deník Právo, že vzhledem k nízké popularitě vlády považuje za troufalé, aby současná koalice znovu požadovala mandát. Jakákoli vláda bude podle něj lepší než vláda stávající koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Byl si prezident vědom, že jmenování předsedy vlády odborníků může vyvolat tak prudké reakce politiků?

Samozřejmě se to dalo očekávat, vzhledem k situaci, která dnes na politické scéně je. Asi nikoho nepřekvapí hysterické výlevy současné koalice, kdy je zcela jasné, že by rádi zachovali formát, který vznikl v roce 2010. Nicméně patrně nikdo z nich si neuvědomuje, že máme rok 2013 a vůle lidu je zcela odlišná od roku 2010. Vycházím z průzkumů popularity vlády a Poslanecké sněmovny, kdy se dá oblíbenost počítat v jednotkách procent. Aby tato koalice znovu požadovala mandát, je proto docela troufalé.

Proč formát vlády odborníků?

Jakákoli vláda bude lepší než vláda stávající, ať už Nečasova, nebo Nečasova bez Nečase.

Řešili jste, zda má Rusnokova vláda šanci na důvěru?

Určitě se důvěra vlády má posuzovat podle programu. Ne podle toho, jestli je sympatická 200 poslancům, jejichž životnost se dá počítat na dny.

Neměla by tedy podle vás levice přehodnotit své stanovisko a dát této vládě důvěru?

Jako občan bych nepředpokládal nic jiného. Pokud osobní statečnost předsedy nejsilnější opoziční strany pana Sobotky je natolik malá, že preferuje zájmy strany před zájmy této země, a nevysloví podporu a nechce se zúčastnit na této vládě, je to velmi neslušný signál voličům.

Překvapila prezidenta aktivita koalice, která na poslední chvíli sehnala 101 podpisů?

Nazval bych to: tonoucí se stébla chytá. A za sebe jsem rád, že to na rozhodnutí pana prezidenta nemělo vliv. Jsem také velmi vděčný za prozíravost českého národa, který v přímé volbě zvolil prezidenta Miloše Zemana, neboť v případě vítězství protikandidáta si umím živě představit, kdo by byl dnes jmenován premiérem. A jenom při pomyšlení na tento tandem mi běhá mráz po zádech.

Reklama

Související články

ODS nedá Rusnokově vládě ani hlas

Občanští demokraté se postavili proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat úřednickou vládu v čele s Jiřím Rusnokem. Jeho kabinetu nedají při hlasování...

Výběr článků

Načítám