Hlavní obsah

Kampak na mě s Bušinou, odvrací Rathův útok Bendl

Právo, Jiří Ovčáček

Místopředseda ODS a bývalý středočeský hejtman Petr Bendl včera odmítl tvrzení svého nástupce ve funkci Davida Ratha (ČSSD), že v minulosti spolupracoval s Filipem Bušinou, kterého nyní policie vyšetřuje kvůli stamiliónovým daňovým únikům. Bušina se stal investičním náměstkem středočeských nemocnic právě za Ratha, kterému také radil.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr dopravy Petr Bendl.

Článek

„S Filipem Bušinou jsem nikdy nespolupracoval, na rozdíl od pana Ratha, který s ním měl smlouvu o poradenství a udělal z něj investičního náměstka. Pan hejtman se na mě snaží problémy, které on má, tímto způsobem přehodit a bagatelizovat. Nikdy jsem nepopíral, že toho člověka znám, ale nikdy jsem s ním nespolupracoval,“ řekl ve čtvrtek Právu Bendl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina na snímku z doby, kdy reprezentoval Česko v boxu.

Kraj v době, kdy ho vedl Bendl, prý žádnou smlouvu s Bušinou neměl. „Člověk by se musel jenom pousmát tomu, když si představí, že já bych snad mohl dodávat Rathovi jeho nejbližší spolupracovníky,“ uvedl Bendl a dodal: „On vyházel skoro stovku lidí z celého krajského úřadu jenom proto, že spolupracovali se mnou.“

O nemocnice se zajímal už za vlády ODS

HN ve čtvrtek uvedly, že Bušina se pohyboval kolem zakázek pro středočeské nemocnice už za Bendlova panování. O tom, že je ve styku s tehdejšími řediteli některých středočeských nemocnic, v té době prý Bendl nevěděl.

„On vždycky vystupoval jako zástupce ČSSD. Nevěděl jsem o tom, ale vzhledem k tomu, že kauza běží už nějaký týden, tak jsem se jich (tehdejších ředitelů nemocnic) na to ptal. Dokonce už to někde uvedli, že je obcházel a že oni sami měli zájem na tom, aby projekt pokračoval. Když někdo přišel a řekl, jsem sociální demokrat a chci vědět o tom, co se vlastně chystá, tak se s ním potkali,“ sdělil Bendl.

Bušina, který do ČSSD vstoupil, ostatně zasahoval i do dění ve straně, údajně stál za likvidací poslankyně Anny Čurdové ve funkci šéfky soc. dem. v Praze-východ. Nyní má Bušina kvůli své kauze členství v ČSSD přerušeno, ze stejného důvodu skončil také jako investiční náměstek.

Foto: René Volfík, ČTK

Strana bude řešit i Davida Ratha na středočeské kandidátce. Mnozí straníci jej na ní nechtějí.

Rath uvedl, že Bušina pro něj sháněl informace z prostředí středočeských nemocnic v době, kdy byl Bendl hejtmanem. „V té době nás všemožně napadali, psali petice, obviňovali nás, jak tunelujeme středočeské nemocnice. Bylo to jejich hlavní volební téma. Takže mě nepřekvapuje, že si na to najímal lidi a snažil se tímto způsobem zjišťovat, co se děje,“ reagoval na to Bendl. Dodal, že ČSSD nabízeli možnost dění v nemocnicích a kolem krajských zakázek kontrolovat, ale byli písemně odmítnuti.

Reklama

Výběr článků

Načítám