Hlavní obsah

Kamióny blokovaly některé hlavní tahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ačkoliv podle původních předpovědí meteorologů mělo v ČR přestat sněžit v noci na čtvrtek, sníh se z oblohy sypal ještě ráno. Silničáři ale už zvládli první šok a většinu silnic stihli postupně ošetřit během středy. Počasí také stálo za středečním smutným rekordem, kdy se v Česku stalo více než 1000 nehod.

Článek

Katastrofální středeční situace na dálnici D1 v noci pominula, ve čtvrtek je hlavní komunikace v ČR sjízdná bez větších problémů, nutná je ale zvýšená opatrnost.

"Dálnice jsou průjezdné, kamióny teď způsobují problémy na Lounsku," řekl Novinkám pracovník Centra dopravních informací (CDI). Silnici mezi Slaným a Karlovými Vary u obce Bílenec blokovalo asi 60 kamiónů, které nezvládly vystoupat do kopce. Silnici se podařilo zprůjezdnit po poledni.

Podobná situace byla podle CDI ještě na křižovatce silnic 1/15 a 1/28 vedoucích z Mostu do Prahy a z Litoměřic do Žatce. Od ní kamióny blokovaly silnici až k obci Libčeves. I zde se podařilo dopravu obnovit po dvanácté hodině.

Stalo se přes 1000 nehod

Více než dvojnásobný počet dopravních nehod se stal na českých silnicích během středy. Podle údajů policie se stalo 1 100 nehod, při nichž vznikla škoda za 53 miliónů korun. Na smutném rekordu se pravděpodobně podepsalo sněžení a mráz.

Sněžit stále nepřestalo například na jihu Čech. Hlavní silnice jsou tam mokré nebo pokryté sněhovou břečkou. Silnice ve vyšších polohách na Šumavě pokrývá sníh. Silnice z Volar do Perneku je podle dispečera Marka Kotrče sjízdná pouze s řetězy.

Silnici z Třeboně do Nových Hradů od středeční noci stále blokuje havarovaný kamión. Stále se ho nedaří vyprostit.

Kvůli sněhu bylo až do devíti hodin dopoledne uzavřeno pražské ruzyňské letiště. [celá zpráva] Neodbavovalo více než 24 hodin.

Na dálnici se mohou tvořit sněhové jazyky

Dálnice D1 je sjízdná, řidiči ale musí počítat s tím, že na návětrných stranách se mohou tvořit sněhové jazyky. Kalamitní situace tu skončila v půl desáté večer. Celý den dálnici blokovala kolona vozů na 140. kilometru ve směru na Prahu. Dálnici zablokovaly kamióny.

Sněžení by v ČR mělo postupně ustávat, teploty klesnou přes den na zhruba minus tři stupně Celsia. Začne však sílit vítr, takže se budou tvořit sněhové jazyky. Budou nebezpečnější než jiné roky, protože zábrany, které proti jazykům silničáři instalovali, minulý týden rozfoukal orkán, který se přes ČR přehnal.

Praze jsou silnice mokré, pokryté rozbředlým sněhem, v ulicích je asi 134 sypačů. V porovnání se středou jezdí i všechny spoje MHD. V hlavním městě přestalo sněžit kolem páté hodiny ráno.

V hlavním městě napadly desítky centimetrů sněhu. Foto: Novinky/Ondřej Grym

Ani v Moravskoslezském kraji není situace tak kritická jako předchozí den. Silničáři ale varují, že kvůli nízkým teplotám se na silnicích může tvořit náledí.

Řidiči si tak musí dávat pozor hlavně v horských oblastech.  Bez zimní výbavy se neobejdou. Zimní řetězy jsou potřeba v některých oblastech na Šumavě a také na silnici první třídy přes Suchý vrch v Orlických horách.

Krkonoše zasypaly půlmetrové závěje

Závěje místy převyšující půlmetrovou hranici zasypaly v noci Krkonoše. Domorodci i turisté si ráno nacvičili vyprošťování sněhem uvězněných aut. "Nebýt pomoci sněhové frézy, tak nevyjedu," lamentoval před zapadanou fábií Pavel Šulc ze Špindlerova Mlýna, kde cestáři začali dlouho před ranním rozbřeskem prorážet komunikace pluhy a frézami. Počasí po středečním výpadku způsobeném silným větrem dovolilo krkonošským vlekařům opět spustit lanovky a vleky.

Většina hlavních skiareálů počítá o víkendu konečně s plným provozem za plné ceny. "Dnes se rozhodne, zda Správa Krkonošského národního parku dovolí spustit lanovku na Lysou horu. Podmínky dovolují na víkend vůbec poprvé v letošní sezóně otevřít celý areál," přiblížil Petr Cee z TJ. Spartak Rokytnice nad Jizerou. "Od sobotního rána chceme spustit celý areál v Herlíkovicích u Vrchlabí včetně nové lanovky na Žalý. Rozjede se od pátku také skiareál na jizerskohorském Ještědu," doplnila Klára Veselá ze společnosti Snowhill. Premiéru rozjezdu takřka všech lanovek a vleků očekávají o víkendu také v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou nebo Harrachově.

Příval 25 centimetrů sněhu umožní částečný provoz jizerskohorských areálů v Rejdicích, Bedřichově, Severáku a Pasekách nad Jizerou. Hřebeny Krkonoš nyní pokrývá sedmdesát centimetrů prašanu. "Lavinové nebezpečí mající vzestupnou tendenci zatím setrvává na dvojice. Běžecké stopy jsou zaváté," informoval Ludvík Strejček ze špindlerovského ústřední krkonošské Horské služby.

Příjezdové komunikace do horských středisek se vzdor silné noční chumelenici podařilo cestářům udržet s odpovídající zimní výbavou bez problémů sjízdné.

Reklama

Související témata:

Související články

Sníh vyřadil z provozu ruzyňské letiště

Pražské ruzyňské letiště bude kvůli počasí zavřeno více než 24 hodin. Odbavovat přestalo ve středu o půl čtvrté ráno a první letadlo vzlétne nejdřív ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám