Hlavní obsah

Kalouskovi kdosi poslal do Sněmovny obálku s bílým práškem

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté a hasiči zasahovali v pondělí v prostorách Sněmovny na pražském Malostranském náměstí. Důvodem byla zásilka s neznámým bílým práškem, jejímž adresátem byl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Barbora Janáková, Novinky

Na Malostranském náměstí v prostorech Sněmovny v pondělí zasahovali hasiči.

Článek

Podle informací hasičů vyjely na místo tři jednotky včetně chemiků. Obálka byla zajištěna. Jak hasiči po analýze zjistili, prášek nebyl nebezpečný, řekla Novinkám mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

„Ve čtvrt na jednu byl nahlášen v Poslanecké sněmovně neznámý prášek v obálce, takže na místo vyjeli hasiči z centrály, z ostrahy Pražského hradu i naši chemici z Petřin. Při tom prvotním ohledání zjistili, že ten prášek není nijak nebezpečný, ale obálku samozřejmě vzali, dali do boxíku a odvezli k další expertize,” shrnula Adamcová.

„Můžu potvrdit, že jsme po poledni vyjížděli na Malostranské náměstí, kde se při otevírání poštovní zásilky z této vysypala neznámá látka,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Zda se jedná o přestupkové nebo trestní jednání, určí výsledky analýzy, zda byla látka nebezpečná a také obsah dopisu, který byl v obálce. „Můžu se to odvíjet i od textu, který byl v dopise uveden,“ dodal. Může jít tedy o trestný čin vyhrožování, šíření poplašné zprávy nebo jiný.

Nic zvláštního, tvrdí Kalousek

Kalousek byl zájmem médií mírně rozhořčený. Je prý běžné, že mu lidé vyhrožují. Stačí si pročíst diskuse pod články v on-line médiích. Byl by ale rád, kdyby média svoji pozornost upřela k daňovým podvodům ministra financí Andreje Babiše, řekl Novinkám.

„To je notorie. Deset let se to děje třikrát týdně, akorát dnes to dostal nový asistent, který postupoval podle bezpečnostních předpisů. Na tom není nic zvláštního,“ uvedl pro Novinky Kalousek.

„Věnujete se něčemu, co je běžné, stačí se podívat na internetovou diskusi pod vašimi články, a nevěnujete se něčemu, co běžné není. To jsou daňové podvody ministra financí,“ dodal Kalousek.

Poprosil Novinky i ostatní média, aby jeho bílý prášek neodváděl pozornost od daňových podvodů ministra financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám