Hlavní obsah

Kalousek: Zákon o hanobení prezidenta by skončil u Ústavního soudu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by došlo k přijetí poslaneckého návrhu, který by uzákonil trestnost hanobení hlavy státu, obrátila by se TOP 09 se stížností na Ústavní soud. V neděli to v Otázkách Václava Moravce uvedl předseda strany Miroslav Kalousek. Ten diskutoval s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vpravo) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

"Podle našich ústavních expertů by zákon byl pravděpodobně v rozporu s ústavou," uvedl Kalousek a dodal, že nepředpokládá schválení návrhu.

Kriticky ohodnotil návrh i Faltýnek, podle něhož by došlo k omezení svobody projevu, kterou zajišťuje Listina základních práv a svobod.

Diskuse se následně nesla převážně ve znamení vzájemného obviňování z neschopnosti. Zatímco Kalousek kritizoval tříleté působení hnutí ANO ve vládě a poukazoval na neplnění slibů, Faltýnek kritiku odrážel a dílčí neúspěchy přičítal neschopnosti předchozích kabinetů.

Předseda TOP 09 uvedl, že hodlá navrhnout, aby vláda zrušila solidární daň a snížila DPH na úroveň před finanční krizí. Kalousek připomněl, že zatímco kabinet premiéra Petra Nečase (ODS), v němž byl ministrem financí, uzákonil tato patření jako dočasná, nynější kabinet je zachoval jako trvalá.

Jak došlo ke zvýšení daní
Zvýšení daní zavedla vláda v roce 2012 v reakci na hospodářskou krizi. Sazby DPH se zvýšily o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, zároveň vláda zavedla sedmiprocentní zdanění nadlimitních příjmů nad 48násobkem průměrné mzdy. Podle schváleného zákona měla tato opatření platit do roku 2015, současný kabinet ale toto časové omezení zrušil.
zdroj: ČTK

„Necháváte si víc peněz,” připomněl Kalousek s tím, že se jedná o částku ve výši desítek miliard z kapes daňových poplatníků.

Faltýnek opáčil, že vláda přidala státním zaměstnancům, zvýšila důchody či zrušila zdravotnické poplatky, čímž podle něj vrací peníze lidem. Návrh proto podpořit nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám