Hlavní obsah

Kalousek už nechce vyjednávat o vládě

Právo, Novinky, fia, dan
PRAHA

Bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, který nadále zůstává šéfem poslaneckého klubu, už nechce být v týmu lidoveckých vyjednavačů o vládě. Přitom podle návrhu, který v pondělí schválila celostátní konference KDU-ČSL, mají o vládě vyjednávat předseda strany a předsedové senátního a poslaneckého klubu. Kalousek u toho ale nebyl. Delegáti konference o Kalouskově náhradníkovi rozhodnou příští pondělí.

Článek

Kalousek chtěl místo v týmu vyjednavačů přepustit první místopředsedkyni klubu Michaele Šojdrové. "Na jednání klubu chci navrhnout, aby o vládě místo mě vyjednával první místopředseda klubu," řekl Novinkám Kalousek.

Klub lidoveckých poslanců v úterý před polednem nakonec rozhodl, že až do dalšího rozhodnutí celostátní konference budou KDU-ČSL při jednáních o vládě zastupovat úřadující předseda Jan Kasal a šéf senátního klubu Adolf Jílek. Novinky o tom informoval mluvčí strany Ondřej Jakob.

Lidovečtí poslanci také odhlasovali, že Miroslav Kalousek zůstane šéfem poslaneckého klubu KDU-ČSL. Z 13 členů klubu hlasovali čtyři poslanci pro jeho odvolání, devět bylo proti odchodu Kalouska z funkce či se zdrželo hlasování.

Kalousek řekl, že jako vyjednavač selhal

"Já jsem rezignoval na předsedu strany, protože už nedokážu navrhnout řešení, které by KDU-ČSL zajistilo její místo na české politické scéně. Proto jsem rozhodnutý nechat také vyjednávání o vládě na někom, kdo to řešení dokáže najít," zdůvodnil Kalousek, proč už nechce vést za lidovce povolební jednání.

Na jednání klubu potom řekl, že jako vyjednavač selhal.

Poslankyně Šojdrová si nebyla jistá, zda jí místo ve vyjednávacím týmu, které jí chtěl Kalousek uvolnit, může vůbec příslušet.

"Z usnesení celostátní konference jasně vyplývá, že mezi vyjednavači je předseda klubu," řekla Novinkám Šojdrová, která na druhou stranu připustila, že je problematické, aby Kalousek v týmu zůstal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám