Hlavní obsah

Kalousek: Církevní restituce zvýší deficit, ale nezvýší dluh

Právo, Jiří Vavroň

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vysvětlil, jak se do hospodaření státu promítne 59 miliard, které v letošním roce zvýší deficit veřejných financí kvůli církevním restitucím. Podle něj jde především o účetní operaci, která pozici ČR na finančních trzích nijak nepoškodí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Dost lidí nadzdvihne vaše informace, že církevní restituce v letošním roce zvýší deficit o 59 miliard, tedy schodek rázem nebude 3,5 ale 5 procent HDP. Jak to mohla vláda, která se zaklíná právě snižování schodků udělat?

Česká vláda v roce 2012 skutečně cílí na deficit ve výši 3,5 procenta. Přestože víme, že v letošním roce nám nebude proplaceno11-12 miliard evropských peněz, cíl dodržíme. Konečné číslo bude ale ovlivněno evropskou účetní metodikou ESA 95, která se dá vysvětlit tak, že když stát uzavře nějaký závazek, přijme zákon, tak suma, kterou obsahuje, pokud je konečná, je z účetního hlediska vnímána jako jednorázová operace.

Promítne se i jednorázově do bilance státního rozpočtu v roce, kdy zákon byl přijat. Tak se do letošního rozpočtu promítnou církevní restituce, byť fakticky v tomto roce nezaplatíme ani korunu. Faktické platby začnou v roce 2013 a potrvají třicet let. Protože suma 59 miliard představuje z účetního hlediska 1,5 procenta HDP, tak oficiální údaj o deficitu bude 5 procent.  Ale zdůrazňuji, přitom se nevyplatí ani koruna.

S Českou republikou ale Evropská komise vede řízení pro nadměrný schodek, a pět procent nejsou požadované tři procenta.

Proto nám záleželo, aby zákon byl schválen v roce 2012, včetně onoho účetního promítnutí do deficitu. Pokud by se to stalo v roce 2013, mohlo by nám opravdu to zkomplikovat ukončení řízení o nadměrném schodku. V příštím roce totiž počítáme, že schodek bude 2,9 procenta.

Ale ratingové agentury i Evropská komise vychází z konečných čísel, takže hrozí, že naše pověst bude nakonec přes všechny účetní operace pošramocena.

Vůbec ne. Jednak ze strany ministerstva dlouho vedeme jak s Evropskou komisí, tak s ratingovými agenturami jednání, kde jsme vysvětlili tuto účetní operaci, s tím, že to není žádný strukturální problém. Budou s tím počítat při našem hodnocení. Nebude to mít žádné praktické důsledky. Od naší fiskální strategie snižování schodků se tímto krokem neuchylujeme a tak je to také v těchto institucích bráno.

I když je to účetní operace, nesváže to ruce dalším vládám?

Naopak, vyplácená částka 59 miliard se objeví jednorázově letos a už nikoli v příštích  letech příštím vládám. Zvýší se sice letos účetně deficit, ale fakticky se nezvýší dluh ani o korunu. Hovoříme-li o faktických penězích, hovoříme o splátkách kolem dvou miliard ročně počínaje příštím rokem. A ty by žádné vládě problém dělat neměly.

Přesto je třeba čekat negativní ohlasy i těch, kteří například neprotestovali proti zpomalení valorizace penzí, protože jim byla zdůvodněna právě potřebou nezvyšovat schodky.

Ročně se začne splácet po dvou miliardách. Takže žádný fatální problém pro ekonomiku, žádnou vládu. Konečně došlo ke schůdnému vyřešení starého závazku státu, který by zde dál byl a sám od sebe by nezanikl. Navíc společnost a to je třeba podle mého stále opakovat, o ty peníze přece nepřijde. Na co je budou církve vynakládat? Na opravy památek, na sociální a zdravotní služby, na hospice, na školství.

To jsou ale také veřejné služby, do kterých stát vkládá nemalé prostředky. Dojde jen k tomu, lidé, kteří tyto služby potřebují, je dostanou nejen prostřednictvím státu ale i z církevních rozpočtů. A myslím, že lidem je jedno, zda hospic provozuje krajský hejtman, nebo biskupství, pokud jsou služby kvalitní a na úrovni.

Stát příští rok vydá na platy duchovních opět přes miliardu korun. Budou tyto platby klesat?

Během příštích dvaceti let budou pravidelně klesat o 5 procent ročně, až zaniknou úplně a dojde k ekonomické odluce církve od státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám