Hlavní obsah

Kalousek: Bude platit parlamentní demokracie, nebo putinovský režim?

Právo, Oldřich Danda

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vidí budoucí kabinet Jiřího Rusnoka jako vládu neodpovědných kamarádů neodpovědného prezidenta republiky. Prohlásil to v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek po výslechu na služebně ÚOOZ v Praze, kde vypovídal 20. června 2013 jako svědek.

Článek

Co říkáte na to, že vládu odborníků má sestavit Jiří Rusnok?

První, co nemohu přijmout, je ten název. Odborníkem se člověk nestává tím, že je tak nazýván, ale že se tak chová. Žádný odpovědný odborník by nemohl udělat to, co udělal Jiří Rusnok, protože dobře ví, že nemůže dostát odpovědnosti, kterou na sebe přebral. On nemá šanci získat důvěru pro svou vládu ve Sněmovně a nemá nejmenší šanci prosadit rozpočet na rok 2014.

A samozřejmě to ví. Motiv pro takové chování se hledá jen obtížně. Určitě v tom není nic odborného ani odpovědného. Podle mého se chová jako neodpovědný kamarád neodpovědného prezidenta republiky. Asi nejpřesnější termín pro tu vládu je vláda neodpovědných kamarádů Miloše Zemana.

Podle prezidenta je hlavní motivací, že slíbil v prezidentské kampani, že stopne vládu Petra Nečase.

Já jsem dobře poslouchal inaugurační projev pana prezidenta a on říkal, že chce být prezidentem všech občanů, a nikoli pouze těch, kteří ho volili. Teď se tak evidentně nechová. Jakékoli racionální motivy se velice těžko hledají. Jediný efekt, který to může mít, jsou dvě měsíční výplaty pro partu jeho kamarádů, kteří budou ministry, odchodné a tříměsíční používání služebních automobilů zdarma. To vše zaplatí daňoví poplatníci a je to velice slušná výslužka pro ty, kteří nikým nelegitimizováni budou několik měsíců vládnout.

Zeman argumentuje, že úřednická vláda je jediný způsob, jak donutit politiky, aby se shodli na předčasných volbách. Vy jste naopak změnili názor a řekli jste, že o ně už usilovat nebudete. Proč?

To nevím, jak na to pan prezident přišel. Domnívám se, že je to pouze výmluva a že neexistuje ospravedlnění, a proto hledá i výmluvy, které jsou nelogické. My jsme ho jasně informovali zcela veřejně, že nebude-li mít koalice většinu, tak vidíme jako jedinou možnost vyvolání předčasných voleb, ale koalice má většinu, vůli a legitimní oprávnění vládnout. Za takovéto situace by byla zrada na našich voličích předávat výkonnou moc na podnose komukoli jinému. Nikdo jiný k výkonné moci není oprávněn z řádných voleb do Poslanecké sněmovny než většina ve Sněmovně a nikdo jiný nemá většinu než my. A my pochopitelně se o to dál budeme ucházet.

Pokud tedy Rusnokova vláda nezíská důvěru…

To berte jako hotovou věc, podle mě výsledek hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka bude historický v malém počtu hlasů. Je mi trochu líto, že k věčné ostudě Miloše Zemana i Jiřího Rusnoka.

Co uděláte, když jeho vláda bude dál vládnout bez důvěry? Prezident připomněl první vládu Mirka Topolánka, která vládla bez důvěry tři měsíce.

Platí ústava. Pokud vláda nezíská důvěru, má prezident ještě jeden pokus a může jmenovat jiného předsedu vlády. Ale pokud se bude chovat stejně neodpovědně jako v prvním případě, tak to znamená, že bude jmenovat jinou partu svých kamarádů, která nemá s Poslaneckou sněmovnou nic společného. Nebo nebude dělat nic a bude vládnout vláda Jiřího Rusnoka bez důvěry, a potom není šance, aby měla Česká republika v roce 2014 rozpočet, a bude platit rozpočtové provizorium. To je režim, který neumožňuje investovat jednu jedinou korunu, ať už z národních, nebo i evropských peněz do oblastí postižených povodní. To jistě pan prezident i pan Rusnok dobře vědí.

Jiří Rusnok uvedl, že provizorium je sice špatný signál navenek i dovnitř, ale že se nic fatálního neděje.

Samozřejmě že slunce vyjde a chleba se peče, ale nemůže se investovat ani koruna. Což velice zvláštně koresponduje s výrokem Miloše Zemana, že k prosperitě se musíme proinvestovat.

Věříte, že vám většina 101 hlasu vydrží? Pochybnosti jsou u Karolíny Peake, která po návštěvě Hradu uvedla, že není ochotna podepsat budoucí koaliční vládě bianko šek.

Nepochybujeme o svých partnerech. Máme 101 a máme většinu. Pokud by se z nějakého důvodu stalo, že bychom většinu neměli, tak platí, že jediná další varianta jsou předčasné volby. Tato diskuse, kterou teď vedeme s panem prezidentem, není diskuse o ničem jiném než o charakteru parlamentní demokracie. Zda bude platit parlamentní demokracie, jak jsme na ni zvyklí, anebo zda bude platit putinovský režim, na který rozhodně zvyklí nejsme a kterému se budeme bránit.

Takže je legitimní, když bude dál vládnout vláda, která má 101 poslanců. Je legitimní, pokud se rozpustí Sněmovna, když pro to zvedne ruku 120 poslanců. To patří do parlamentní demokracie, ale nepatří tam a ani neodpovídá duchu ústavy, že je prosazováno vládnutí vlády, proti které je minimálně 170 poslanců. To už není parlamentní demokracie.

Dotklo se vás, když Zeman řekl, že jedině vláda odborníků zaručí, že dojde k prošetření politických a hospodářských kauz?

Ne. To je pouze další výmluva, která není hodna intelektu pana prezidenta. On dobře ví, že jestli nějaká vláda neovlivňovala šetření policie a státních zástupců, tak to byla Nečasova vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám