Hlavní obsah

Kalousek: Babiš má armádu daňových poradců, ale na živnostníky jde s kanónem

Novinky, Barbora Zpěváčková

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že krajské volby mohou ukázat názor lidí na elektronickou evidenci tržeb (EET). Ta má od prosince začít platit pro hospody, restaurace a hotely. Kalousek navrhuje, aby se účinnost zákona z pera ministra financí Andreje Babiše (ANO) o dva roky posunula.

Kalousek: Babiš jde s kanónem na malé živnostníkyVideo: Vaclav Toman, Novinky

 
Článek

Uvedl jste, že krajské volby budou něco jako referendum o elektronické evidenci tržeb. Proč si to myslíte? Nerezonují v krajích spíše témata jako zdravotnictví, školství, doprava?

Ve vší úctě si dovolím říct, že jste mě malinko posunula. Samozřejmě že těch témat krajských voleb je mnoho a já bych rád, kdybychom si všichni uvědomili, že kompetence krajských zastupitelstev ovlivňují komfort našeho života od rána do večera, ať už veřejnou dopravou, školstvím, zdravotnictvím, sociálními službami. Řekl jsem, že krajské volby mohou být mimo jiné i referendem o našem návrhu na odložení elektronické evidenci tržeb.

Obrátil jsem se na vládní strany s docela férovou nabídkou. Poprosil jsem je, aby nedovolily, aby se k 1. 12. 2016 z českých podnikatelů stali pokusní králíci, aby tedy nevzniklo naprosto deformované prostředí, kdy represivní nástroj na někoho platit bude, na někoho platit nebude. Nabízím řešení, abychom to celé o dva roky odložili.

Kalousek: posuňme EET o dva rokyVideo: Novinky

Jakou to má ale souvislost s krajskými volbami? Krajské zastupitelstvo asi evidenci tržeb těžko ovlivní.

Krajské zastupitelstvo nikoliv, ale veřejné mínění ano. Tenhle návrh tady leží na stole a Poslanecká sněmovna ho bude projednávat krátce po krajských volbách. V nich mohou občané vyjádřit svůj názor i na celostátní témata. Pokud ti občané, podnikatelé, reprezentanti neziskových organizací, kteří jsou EET znepokojeni, vidí v tom konec své podnikatelské či neziskové činnosti, tak dají-li nám svůj hlas, tak v podstatě řeknou ano, „topka“ má pravdu.

Budete to brát jako referendum i v případě, když nakonec nezískáte tolik mandátů?

Ano, samozřejmě. V takovém případě pochopitelně jak KDU-ČSL, tak ČSSD nebudou pod veřejným tlakem a ponesou si svou odpovědnost a teprve praktické důsledky tohoto strašlivého rozhodnutí jim prokáží, jak hrozně se mýlily. V úterý jsem s údivem zjistil, že většina politiků ČSSD i KDU-ČSL vůbec netuší, že se to bude týkat i neziskového sektoru i obcí a jejich vedlejší podnikatelské činnosti. Takže tady není nepřipravený jenom ten projekt, který já pokládám za nesmyslný, ale tady jsou evidentně neinformovaní i ti, kteří o něm rozhodovali.

Nicméně ne všichni si myslí, že je EET špatné. Jeden podnikatel, který byl živnostníkem roku 2010, v médiích uvedl, že se na elektronickou evidenci tržeb těší, protože kolem sebe vidí spoustu podnikatelů, kteří nejednají úplně férově.

To je stejné, jako když řeknu, že se těším, až budou do Poslanecké sněmovny zvoleni všichni čestní, pravdiví a féroví politici. Ne všichni tady v této Sněmovně jednají úplně férově, zrovna tak jako všichni živnostníci nejsou úplně féroví, všichni novináři nejsou úplně féroví, všichni lékaři, všichni taxikáři. Společnost je taková, jaká je. V každé profesi najdete ty poctivé a srdcaře a některé nepoctivé, kteří to úplně poctivě dělat nechtějí. Společnost nikdy nemůže být dokonalá. Ale tvrdit, že všichni živnostníci jsou zloději...

To přece nikdo netvrdí.

Ale to je bohužel atmosféra, která se tu vytváří.

Nevytváří tu atmosféru právě opozice?

Ne, tu atmosféru vytváří ti, kteří říkají: všichni, kdo provádějí tržby v hotovosti, tak kradou. Aby nekradli, tak musíme zavést EET. Přitom i ministerstvo financí nemůže popřít, že krácení tržeb v maloobchodě je 3 až 5 procent problém daňových úniků. Skutečné problémy jsou jinde.

Kdyby Andrej Babiš jako majitel Agrofertu nevyužíval armádu svých právníků a daňových poradců, aby si takzvaně optimalizoval své daňové povinnosti, kdyby daně platil tak, jak on to vyžaduje od živnostníků, tak by se v hospodách nemusely platit vůbec žádné daně a pořád by na tom byl státní rozpočet líp. Takže my tady ignorujeme, neřešíme obrovské daňové úniky u velkých korporací, ale jdeme s kanónem na malé živnostníky, na sokoly, na hasiče a děláme z nich podvodníky.

Kalousek: Všichni vidíme, že EET nemůže fungovat dobřeVideo: Vaclav Toman, Novinky

Kdyby EET fungovalo a fungovalo dobře, co budete dělat? Uznáte, že jste neměli proti tomu tolik bojovat?

To je absurdní. To se prostě nemůže stát. My všichni vidíme, že nemůže fungovat dobře. Uvádím jeden praktický příklad a můžu jich uvést stovky. Máte svoji restauraci, bude na vás od 1. 12. 2016 uvalena restriktivní, nákladná, šikanózní povinnost elektronické evidence tržeb. A bude se tvrdit, aby měli všichni stejné podmínky. Druhý den já si před vaši restauraci přivezu mobilní stánek s občerstvením, začnu tam točit to samé pivo co vy, začnu tam prodávat ty samé párky co vy a té povinnosti vystaven nebudu, protože ministerstvo financí to dělá s desítkami výjimek. Vy mezitím zkrachujete, protože já vám s požehnáním ministerstva financí dělám nekalou konkurenci.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Profimedia.cz

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

A takových příkladů vám mohu uvést desítky. Tak jak můžete vůbec uvažovat o tom, že by to fungovalo? Řešením je návrh, který jsme předložili, a ten je férový. Odložme to o dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám