Hlavní obsah

Kalamitní stav vyhlásila již tři města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalamitu kvůli přívalům sněhu vyhlásila během týdne již tři česká města. Naposledy se k Liberci a Jeseníku přidal v pátek severočeský Frýdlant. Sněžení komplikuje situaci nejenom motoristům, ale i občanům, neboť města se v kalamitních situacích snaží nejprve zprůjezdnit a uklidit klíčové komunikace a prostranství. K úklidu ostatních komunikací se dostanou později.

Článek

Vedle Jeseníku, kde byl kalamitní stav vyhlášen již v pondělí, i nadále trvá kalamita v Liberci, který je dějištěm mistrovství světa v klasickém lyžování. Od vyhlášení kalamitního stavu naopak ustoupil sousední Jablonec, jehož vedení věří, že se tamním technickým službám podaří množství sněhu zvládnout.

Kalamitu v pátek vyhlásil Frýdlant. "Prakticky to znamená jen to, že se údržba provádí bez ohledu na stanovené pořadí," řekla mluvčí radnice Jana Švejdová. Problémy s dopravou jsou podle ní hlavně na Albrechtickém kopci.

V Liberci napadl již metr sněhu

V Liberci napadl za poslední týden metr sněhu, zejména v okrajových částech a na sídlištích ho už není kam odklízet. Střed města, parkoviště a přístupové komunikace k areálům na Ještědu a ve Vesci se ale uklízejí přednostně, na lyžařský šampionát proto nemá vyhlášení kalamity vliv a vše probíhá podle plánu.

Kalamita trvá i nadále v Jeseníku. Situace ve městě se situace postupně zlepšuje, i když dál sněží.

"Je to prašan, který nám nenadělal větší problémy. Technika jezdila celou noc, sníh z centra odvážíme, protože ho už není kam hrnout. Všechno je již ale průjezdné," uvedl šéf technických služeb Jan Prejda.

Husté sněžení komplikuje dopravu také na jihu Čech. Silnici mezi Volary a Prachaticemi v pátek po poledni částečně blokoval kamion vzpříčený v příkopu. Sníh komplikuje dopravu i na Plzeňsku a Domažlicku.

Reklama

Související články

VIDEO: Kalamitní stav v Liberci trvá

Kalamitní stav, který ve středu odpoledne vyhlásil v dějišti mistrovství světa v klasickém lyžování liberecký primátor Jiří Kittner (ODS), potrvá dál. Ve...

Výběr článků

Načítám