Hlavní obsah

Kabátek bude pokračovat v čele VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V čele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bude pokračovat dosavadní ředitel Zdeněk Kabátek. V pondělí o tom rozhodla správní rada největší zdravotní pojišťovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Článek

Kabátek podle informací České televize získal 21 z 26 hlasů a porazil tak náměstka pro zdravotní péči Davida Šmehlíka. Současný mandát skončí Kabátkovi 3. prosince.

„Primární cíl je, abychom nepolevili ve snaze zajistit našim klientům zdravotní péči - kvalitní, správným způsobem nastavenou, na správném místě, časově i místně dostupnou. S tím souvisí cíl zachovat VZP ekonomicky silnou a stabilní a vyjít z té krize, která nás teď potkává, která má vliv na příjmy i náklady, zdraví,” uvedl Kabátek po svém zvolení.

V budoucnu by se chtěl zaměřit také na modernější formy poskytování zdravotní péče, například telemedicínu. „Chtěl bych rozvíjet informační systém tak, aby většina kontaktů s pojišťovnou mohla být realizována elektronicky, nekontaktně,” doplnil.

Šmehlíka se zbavovat nechce

K dotazům novinářů, zda neuvažuje o výměně náměstka Šmehlíka jako svého protikandidáta, dodal: „Pokud jste v mimořádné situaci, je největší chybou, kterou můžete udělat, měnit tým, který funguje. Tým funguje, předpokládám, že pojede v tom složení, v kterém je.”

VZP je největší zdravotní pojišťovna v zemi. Má 5,9 milionu klientů. Podle původního plánu měla letos hospodařit s příjmy 215,6 miliardy korun a s o 30 milionů nižšími výdaji.

Ředitel, nebo jeho náměstek? Šéfa VZP má správní rada pojišťovny zvolit dnes

Domácí

Správní radu tvoří dvacet členů volených Sněmovnou, deset jmenuje vláda na návrh ministra zdravotnictví. Osm zástupců v radě má vládní hnutí ANO, tři zástupce ODS, po dvou členech mají piráti a SPD. Zbylé strany jako ČSSD, KSČM, TOP 09, STAN a lidovci mají po jednom místě v radě.

Noční schůzka: šlo o šéfa VZP?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám