Hlavní obsah

K9 zatím shodu o miliardách nenašla

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři stran vládní koalice v úterý ráno nenašli společný postup k pozměňovacím návrhům, které předložil šéf lidovců Miroslav Kalousek ke státnímu rozpočtu. Kalousek navrhl rozdělit 4 miliardy korun, které zbudou v kapitole ministerstva vnitra kvůli tomu, že se platy ozbrojených složek zvýší jen asi o polovinu než byla původně uvažovaná částka.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.8.2017 Most Miloše Sýkory bude osvětlen. Pohled z pravého břehu Slezské Ostravy.

Článek

Nejvíce, asi 2,5 miliardy korun, Kalousek navrhl dát na zemědělství, další peníze na kulturu, kanalizaci a do rezervy. Poslanecký klub ČSSD však už dal vědět, že jeho návrh nepodpoří.

"Ještě je nějaký čas na uzavření dohody. Ta zatím úplně pevná není, ale jsem přesvědčen, že se určitě dohodneme. Svou představu o postupu mám a myslím si, že bude dodržena," řekl novinářům po jednání K9 premiér Stanislav Gross.

Podle Grosse je 2,5 miliardy korun poměrně velká částka a Kalousek si nepočíná nejlépe. "Je evidentní, že tím porušuje koaliční dohodu, ale myslím si, že to není to, na čem se budeme lámat," doplnil premiér.

I Kalousek po schůzce K9 uvedl, že dohoda koalice o rozpočtu je zřejmá "v zásadních konturách". Kdyby podle něj byl zákon o rozpočtu schválen bez pozměňovacího návrhu, tedy v kapitole ministerstva vnitra s penězi, které se vyplácet nebudou, neodpovídal by rozpočet skutečnosti.

Jednání nekončí

"Rozpočet musí být především pravdivý, jinými slovy ty prostředky musí být přerozděleny," trval na svém Kalousek a dodal: "Nedomnívám se, že někdo myslí vážně, že by chtěl zvrhnout zemi do rozpočtového provizória." "Rozpočet má 908 miliard korun výdajů a toto jsou desetiny procent celkových výdajů," poznamenal lidovecký předseda.

Kromě ČSSD může Kalousek pro svůj návrh získat podporu u ODS či u unionistů. Jejich šéf Pavel Němec však novinářům řekl, že US-DEU má vlastní představu, kam volné miliardy investovat. "Souhlasíme s tím, aby byly posíleny prostředky na kulturu, nicméně rádi bychom udělali takový manévr, který nám umožní v průběhu roku převést prostředky, které budou k dispozici ve prospěch vysokých škol," popsal Němec.

Klub poslanců US-DEU bude o věci ještě jednat ve středu ráno a podle Němce teprve zaujme své definitivní stanovisko k různým návrhům. Rovněž Kalouska čeká ještě jednání, podle informací Práva by se večer měl sejít s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

Ve hře je i návrh KSČM, komunisté chtějí ubrat z kapitoly ministerstva obrany a navýšit kapitolu zemědělství o 3,3 miliardy korun. Sněmovna začne zákon o státním rozpočtu na příští rok projednávat ve středu ráno ve 3. čtení.

Reklama

Výběr článků

Načítám