Hlavní obsah

K9 se shodla na ocenění 3. odboje, personální změny se odkládají

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Účastníci třetího protikomunistického odboje získají jednorázové ocenění 100 tisíc korun a těm s podprůměrnými penzemi bude jejich výše dorovnána na průměrný důchod. Shodly se na tom ve středu v noci špičky vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Strany se také shodly na tom, že personální změny ve vládě se odkládají na červen, až VV budou mít po stranické konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta po jednání K9

Článek

Koaliční smlouva platí a vznikne k ní písemný dodatek, shodli se ve středu večer vyjednávači vládních stran

„Špičky koalice se shodly na systému ocenění účastníků třetího odboje, které bude provedeno jednorázovým oceněním částkou 100 tisíc korun plus dorovnání důchodů účastníků s podprůměrnými penzemi na výši průměrného důchodu,“ sdělil novinářům mluvčí vlády Jan Osúch. Vdovy a vdovci po účastnících třetího odboje získají 50 tisíc, doplnil.

Z jednání tzv. K9 dále vyplynulo, že se personální změny ve vládě odloží až na dobu po stranické konferenci VV, která se koná 28. a 29. května.

Věci veřejné na schůzce slíbily audit svých financí, řekl pro ČT ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek po jednání koaliční devítky

„Žádný z koaličních partnerů nevypovídá koaliční smlouvu a ta bude opatřena písemným dodatkem. Do výsledku vnitrostranických voleb ve VV bude K9 projednávat pouze programové body,“ dodal Osúch.

K9 jednala také o reformě zdravotnictví a bude v tomto jednání pokračovat příští týden.

Poté, co předseda Věcí veřejných Radek John před týdnem oznámil svůj odchod z vlády, začaly VV hovořit na jedné straně o tom, že koaliční smlouva je v tuto chvíli otevřená a je potřeba k ní vyjednat dodatek.

Zároveň představitelé strany upozorňovali na fakt, že podle této smlouvy by měli být ve vládě čtyři jejich zástupci. VV mají nyní ve vládě jen dva ministry. Dosavadní vicepremiér John svou demisi předal do rukou premiéra Petra Nečase. Ministr dopravy Vít Bárta rezignoval už dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám