Hlavní obsah

K předvánočnímu shonu patří požáry adventních věnců, pády ze štaflí i sváteční zloději

Právo, jan

Kdo si tento víkend zapálí nebo již zapálil první svíčku na adventním věnci, neměl by polevovat v ostražitosti. Ze statistik pojišťoven totiž vyplývá, že zatímco vánoční stromky už skoro nehoří, roste počet požárů adventních věnců.

Foto: Jiří Antal, Právo

Pozor na požáry adventních věnců, varují pojišťováci.

Článek

„Jeden náš klient bohužel pozdě přišel na to, že se vyplatí dát pod adventní věnec se svíčkami nějakou nehořlavou podložku. Svíčka dohořívala, plamen přeskočil na chvojí a postupně prohořel jak dřevěným stolem, tak i dřevěnou podlahou pod ním. Navíc chytly závěsy a oheň se rozšířil do celé místnosti. Vánoční svátky pak musela rodina strávit v kuchyni, protože o obývák přišli,“ říká Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Podle ní přibývá během příprav na nejkrásnější svátky roku také úrazů v domácnostech. Většinou kvůli horečnému úklidu. „U těch nejzávažnějších zranění jednoznačně vedou pády ze štaflí,“ dodává.

Obchodní centra plná lidí, kteří vybírají ty nejlepší dárky pro své blízké, znamenají stres jak pro návštěvníky, tak pro zaměstnance ostrahy. Stoupá nervozita na obou stranách, hrozí konflikty i krádeže zboží. V těchto dnech se stávají zloději i lidé, kteří by jinak nekradli.

Nakonec nic neukradl

„Měli jsme případ stařičkého penzisty, který chtěl pro svého vnuka ukrást počítačovou hru. Vždy ale našel jen prázdný obal, a tak se do obchodu několikrát vracel. Bylo nám ho líto, tak jsme mu ji za vlastní peníze koupili. Takové situace se ale běžně nedějí,“ uvádí Jaromír Průša ze sdružení bezpečnostních profesionálů ASIS.

„Když je v obchodech více lidí, nemá zloděj soukromí, které potřebuje. Výjimkou jsou menší butiky jako zlatnictví nebo šperkařství. Tam naopak většího počtu lidí a zmatku využívají,“ dodává s tím, že dalším podobně exponovaným obdobím byly pro obchodní centra Velikonoce.

„Vzhledem k tomu, že během těchto svátků už mají prodejny v nich zavřeno, nic takového příští rok nehrozí,“ myslí si Průša.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám