Hlavní obsah

Julínkův exmluvčí Cikrt: O vyšetřování jsme věděli, ale obvinění mě překvapilo

Novinky, Václav Lang
Praha

Tomáš Cikrt, bývalý mluvčí exministra zdravotnictví Tomáše Julínka, tvrdí, že o vyšetřování kolem tendru na provozování vrtulníků letecké záchranné služby věděl dopředu. Jak ale řekl Novinkám, nenapadlo ho, že by mohlo skončit obviněním Julínka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a jeho mluvčí Tomáš Cikrt

Článek

„Věděli jsme, že to policie vyšetřuje, vypovídal kdekdo z ministerstva včetně mě. Když jsem tam byl, měl jsem pocit, že policie chápe, o co jde a že pouze prověřuje trestní oznámení. To, že nakonec dojdou až k obvinění, je pro mě velkým překvapením,“ řekl Novinkám Tomáš Cikrt, který má podle svých slov informace o obvinění pouze z médií a s Julínkem naposledy mluvil před několika týdny.

Na policii prý vypovídal loni na podzim, ale přesné datum si nepamatuje. "Byla to naprosto banální, jasná záležitost, jako že policie jenom musí prověřit podnět, který dostala. Tak jsem to zcela vypustil z hlavy," uvedl.

Škoda za 800 miliónů

Exministra zdravotnictví z let 2006 až 2009 Tomáše Julínka obvinila v pátek podle informací Práva protikorupční policie kvůli zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Toho se měl dopustit vypsáním tendru na provoz letecké záchranné služby (LZS) v roce 2008, čímž podle policie vznikla státu škoda ve výši 792 miliónů korun. [celá zpráva]

Neslyšel jsem, že by policie řekla, že Julínek si vzal tolik a tolik do kapsy.
Tomáš Cikrt

V tendru tehdy zvítězily společnosti Alfa Helicopter a DSA. Dosud přitom provoz zajišťovala policie a vojsko, které mají nyní na starosti jen dvě z deseti stanovišť. Zbylých osm stanovišť pokrývají zmíněné společnosti, které na to mají smlouvu až do roku 2016. Podle policie přitom státní složky byly schopny provozovat leteckou záchranku za méně peněz.

Resorty už o provozování služby nestály

To ale Cikrt odmítá. Navíc zdůrazňuje, že v době, kdy Julínek vypsal tendr, už ministerstvo vnitra a obrany o provozování služby za daných podmínek nestálo. Tehdy se podle něj resorty vyjádřily, že "není jejich úkolem zajišťovat zdravotnickou záchrannou službu, že za tyto peníze je to pro ně ztrátové".

Podivil se také nad tím, proč se policie začala o případ zajímat až dva roky po vypsání tendru. „Když výběrové řízení skončilo, několik let nebyl žádný problém. Odešli jsme z ministerstva a až v roce 2010 bylo podáno toto trestní oznámení,“ podivil se bývalý Julínkův mluvčí.

Ten také soudí, že za trestním oznámením, které vyústilo v páteční obvinění, stojí poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina, jak ostatně sama strana informovala. „Domnívám se, že ano. Když jdete vypovídat na policii, je většinou skoupá na informace, většinou se ptají vás. Ale je to vysoce pravděpodobné,“ uvedl.

Soukromníci provozují službu dobře

Obvinění je přitom podle něj nesmyslné. „Neznám text obvinění, ale podle toho, co říkáte vy a ostatní novináři, se jedná jenom o to, že někdo tvrdí, že kdyby LZS poskytovala armáda s vnitrem, tak by to udělala o tolik a tolik levněji (...) Takže jde jenom o rozdíl ceny. Neslyšel jsem, že by policie řekla, že Julínek si vzal tolik a tolik do kapsy. Přitom já ho znám jako čestného chlapa a vinit ho z toho, že uzavřel smlouvu na něco, co je dražší, než jak si někdo myslí, že by to mohlo stát, to je ryze odborně-technicko-zdravotnicko-politický spor, ale není to trestní věc,“ prohlásil.

Navíc stojí pevně za tím, že vybrané letecké společnosti provozují službu precizně a odpovědně. „Letecká záchranka, nebo to, co poskytují soukromí dopravci, je naprosto bez chybičky. Kolikrát vidíme v televizi, čteme v novinách, jak vrtulníky zasáhly naprosto bezproblémově, tady jsem nikdy žádné výhrady nezaznamenal,“ podotkl. „Ministr to vlastně podle mě vyřešil tak, že služba dneska perfektně funguje, odpovídá evropským předpisům a má perspektivu,“ dodal s tím, že zatímco v kauze CASA letouny nesplnily očekávání armády, v případě provozovatelů LZS se o tom hovořit nedá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám