Hlavní obsah

Julínek nechce Ratha, Paroubek je mu milejší

PRAHA

Stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek má dlouhodobě spadeno na šéfa resortu zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD). V úterý Julínek překvapil vedení soc. dem., když navrhl premiérovi Jiřímu Paroubkovi, aby do voleb řídil zdravotnictví sám. Paroubek to však odmítl s tím, že Rath je dostatečně kompetentní.

Článek

Julínek vyzval předsedu vlády k věcné debatě o zdravotnictví. Zdravotnictví se nesmí stát předmětem předvolebního boje, řekl senátor Julínek novinářům.

Senátor svou výzvu zdůvodnil přesvědčením, že lékaři, zdravotníci, lékárníci, ředitelé nemocnic a pacienti ministrovi nevěří. Rathova práce je podle Julínka nekoncepční a nahodilá a problém neustálého zadlužování resortu neřeší.

Julínek v úterý předložil svůj tříměsíční krizový plán, jenž podle senátora povede ke stabilizaci zdravotnictví. Zahrnuje mimo jiné revizi lékové vyhlášky, koordinaci nákupu drahých léků, prodloužení platnosti smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními o jeden rok.

Paroubek je s Rathem spokojený

Paroubek však plně podpořil ministra Ratha. "Je plně kvalifikovaný, je kvalifikovanější než pan Julínek," řekl Paroubek na Rathovu adresu. Věcnou diskusi, po níž Julínek volá, by podle něj měl zahájit stínový ministr zdravotnictví ODS s Rathem.

Paroubek trvá na tom, že Rath postupuje koncepčně. "Odstranil věci, které jsme potřebovali odstranit, to znamená deficit Všeobecné zdravotní pojišťovny, a po korekcích úhradové vyhlášky si myslím, že ministerstvo může zdárně vést před volbami i po volbách, a tak to bude," prohlásil.

"Zatím, pokud jsem viděl jejich debaty, tak probíhaly dost jednostranně, mnoho argumentů nebyl pan senátor schopen předložit," uvedl premiér. Julínkova výzva je podle něj jen trik, jak se vyhnout soupeři, který "je svrchovaně lepší".

Reklama

Související články

Julínek: Rath okrade 80 lidí o ledvinu

Přestřelka mezi ministrem zdravotnictví Davidem Rathem a expertem opozičních občanských demokratů na zdravotnictví senátorem Tomášem Julínkem pokračuje....

Výběr článků

Načítám