Hlavní obsah

Jste lepší traktorista než já, ocenil Kalousek ministra Jurečku

Novinky, jas

Znovuzavedení zelené nafty pro české zemědělce, o němž v úterý ve druhém čtení jednali poslanci, podrobila pravicová opozice kritice jako nesystémové a zbytné. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který na kolegy apeloval, aby zemědělcům přilepšili jinak, neváhal uznat, že ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) je lepším traktoristou než on. Ještě před měsícem jej přitom označil za naivního pasáčka vepřů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek poukázal na to, že zelená nafta je především symbolem, který koalice slíbila voličům. Připomněl také, že v minulosti vládní strany slibovaly snížení spotřební daně na naftu.

Podivoval se rovněž, proč vláda prosazuje výjimku, která je výhodná pro jednu skupinu, namísto toho, aby zemědělcům přidala jinak. Spolu s kolegy s ODS poukazoval i na nebezpečí daňových úniků.

„Pane ministře, vy jste daleko zkušenější traktorista než já,“ obrátil se na Jurečku a dodal, že normativy na spotřebu byly naposledy aktualizovány před 15 lety, kdy byla spotřeba strojů na zcela jiné úrovni.

„Jsem rád, že jsem se z kategorie pasáček vepřů posunul na traktoristu,“ reagoval Jurečka, který ocenil věcnou debatu a dodal, že podle jeho informací, byly normativy stanoveny v roce 2005. Odmítl rovněž, že by riziko daňových úniků bylo v případě zelené nafty vyšší nežli u jiných subvencí.

Kalousek v červnu nazval Jurečku pasáčkem vepřů v reakci na jeho úvahu na snížení spotřební daně pro pivo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám