Hlavní obsah

Jste jedničky, ukázal premiér vzbouřencům

Právo, ada, nig
PRAHA

Nejdřív šok, poté zoufalství a nakonec hádky i smích. Taková situace nastala ve Sněmovně po neschválení návrhu státního rozpočtu. Hlasování svým výsledkem, skončilo patově, zaskočilo všechny – koalici, opozici, legislativu. Nikdo nebyl schopen odpovědět na otázku, zda rozpočet může postoupit do druhého čtení, byť bez základních parametrů, anebo byl vlastně zamítnut.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Poslanec za ODS Vlastimil Tlustý (vpravo) a premiér Mirek Topolánek ve Sněmovně

Článek

Premiér Topolánek byl viditelně zdrcený. Zelená poslankyně Věra Jakubková seděla zcela bledá ve své lavici, u které se střídali opoziční a koaliční poslanci. Co si říkali, vědí jen oni.

Premiér se s nikým příliš nebavil, prošel kolem lavic rebelů ODS a pouze na ně ukázal své oblíbené gesto „jste jedničky“ doprovozené slovy - „dobrá práce“.

Později tu chvíli žertoval s opozičními poslanci, tu s vlastními členy. Napětí však nezapřel, stejně jako viditelně rozzuřený ministr financí Miroslav Kalousek.

Mezitím se přímo v sále rozhořela vášnivá debata několika poslanců se sněmovními legislativci, jak situaci vyřešit. Rychlé východisko ale nenašli. To uznal i Topolánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám