Hlavní obsah

Jsem šokován účinkem, cítím se lépe, řekl muž, jemuž zabral nový lék na rakovinu

Právo, Jan Trojan
Brno

„Ještě před rokem byl můj zdravotní stav hodně vážný. Sedím tu s vámi jen díky lékařům a médiím,“ svěřoval se v pondělí na Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně 59letý Ivan Vyoral.

Foto: Jan Trojan, Právo

Ivan Vyoral s primářkou Reginou Demlovou.

Článek

Na zhoubný nádor se léčil již dříve doma ve Zlíně, chemoterapie však příliš nezabírala. Z tisku a televize se dověděl o klinických studiích léku na svoje onemocnění právě v MOÚ. Přihlásil se a, jak sám říká, byl šokován účinkem.

„Můj stav se kvalitativně zlepšil, zmizely metastázy, přestal jsem kašlat, můj život je o mnoho kvalitnější,“ prohlásil.

Primářka Oddělení klinických hodnocení Regina Demlová v této fázi klinického výzkumu nemůže zveřejnit název testovaného přípravku. „Předpokládáme jednoznačné výsledky, ale nemusí to tak být,“ řekla opatrně s tím, že ne pro každého mužského pacienta by takový přípravek byl vhodný.

Pro onkologické pacienty je důležitá informace, že se mohou na podobné bezplatné testování sami přihlásit. Konkrétně s onemocněním prsu, tlustého střeva a konečníku, žaludku, kožního melanomu, jater, ledvin i dalších orgánů a zmíněné prostaty.

V MOÚ provádějí klinické studie již od 70. let, v poslední dekádě 20. století se možnosti klinického výzkumu výrazně rozšířily, v následujících letech jejich počet rovněž narostl. Podle primářky Demlové nyní jen v MOÚ každým rokem zahajují 20 až 25 nových klinických studií, do kterých každý měsíc zařazují na 30 pacientů. Průměrně tedy v rámci klinických studií v každém měsíci léčí 250 nemocných.

Moderní je příklon k biologické léčbě

V rámci moderní terapie v onkologii se nyní medicína přiklání k biologické léčbě, Demlová hovoří o aktivní buněčné terapii.

„Účelem je potenciace imunologického účinku, je to tzv. cílená léčba, má vysokou účinnost,“ říká primářka. V současnosti na MOÚ probíhají dvě klinické studie pro pacienty s nádorem prostaty. Sledují účinky nových léků u mužů, kterým i po operaci narůstá prostatický specifický antigen, a také u těch, kterým pronikly metastázy až do kosti. Testovaná terapie by mohla možná léčit i karcinom vaječníků, zatím je to však ve stadiu úvah.

Ředitel MOÚ a předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček připomněl, že vývoj protinádorového léku může přijít řádově až na miliardu korun, a proto probíhá v naprosté většině v režii nadnárodních společností. Není výjimkou, že se některé studie zastavují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám