Hlavní obsah

Jourová: Paroubek na projekt Bono Publico netlačil

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Bývalá náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Věra Jourová, která byla minulý čtvrtek propuštěna z vazby, popřela, že by expremiér Jiří Paroubek prosazoval schválení projektu Bono Publico. Při výslechu na policii měla přitom Jourová uvést, že na ni Paroubek ještě coby ministr pro místní rozvoj prostřednictvím svého asistenta tlačil, aby projektu Bono Publico intenzivně pomáhala. Projekt je spojen s aférou podvodných dotací EU.

Článek

Před několika dny jste byla propuštěna z vazby, kde jste kvůli podezření z korupce v kauze Doležel a spol. strávila zhruba měsíc. Policii jste podle přepisu části vašeho výslechu, který unikl na veřejnost, vypověděla, že na zvýhodnění budišovského projektu Bono Publico tlačil tehdejší ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Jak měl tento nátlak konkrétně vypadat?

Nechci se ke kauze příliš vyjadřovat, nicméně platí, že jsem vypovídala tak, jak jsem vypovídala, a samozřejmě to nebylo určené pro média. Únik informací mě velmi rozhořčil a myslím si, že ta interpretace v médiích nebyla přesná. Došlo k tomu těsně před volbami, což dokresluje situaci.

Co po vás tedy Paroubek chtěl?

Bylo mi z jeho strany uloženo, abych tomu projektu pomohla konzultací. To přitom nebylo nic protiprávního, byla to součást mé práce. Netvrdila jsem, že by pan Paroubek tlačil na to, aby byl ten projekt schválen. Platí, že ten projekt byl silně lobbován, ale nebyl jediný. Podobně lobbovaných projektů tam bylo hodně.

Podle přepisu jste ale vypověděla, že na vás vyvíjel tlak prostřednictvím svého asistenta Vlasty, který žádal opakovaně o zásah do procesu výběru.

Když vás zatknou za něco, co jste neudělal, tak jste v šoku a samozřejmě nevolíte slovíčka tak, aby to média nemohla dezinterpretovat. Pan ministr nevyvíjel nátlak na to, aby byl projekt schválen, chtěl pouze, abych poskytla konzultaci. Znal velmi dobře ten schvalovací proces a věděl, že do něj nemůžu zasáhnout ani já, ani on. To, že ten projekt byl pak předložen a schválen, byla otázka výběrového řízení, já jsem dodnes přesvědčena o tom, že to řízení bylo v pořádku.

Starostovi Péťovi jste poradila, aby si vybral jako partnera město Třebíč. Byl to důvod, proč poté projekt u vývěrové komise uspěl?

Já jsem nedoporučovala explicitně Třebíč. Řekla jsem jim, aby si vybrali partnera s vysokým potenciálem v blízkém okolí. Mít partnera na konci republiky se projevilo jako nevhodné. Klíčové to nicméně nebylo, přineslo to tak pět bodů. Šlo pouze o radu, která vyplývá z metodiky.

Díky čemu se tak Péťovi podařilo na evropské dotace dosáhnout?

Hlavní plus bylo v tom, že projekt byl pečlivě zpracován a připraven. Nebyla to otázka nějaké kouzelné rady od tetičky Jourové, ale bylo to v tom, že si pročetli metodiky a udělali precizně svou práci. Dostat prostředky z evropských fondů není o tom mít nějaké podpultové rady, je to krev, pot a slzy. Mít na to tu trpělivost a vyplnit pečlivě všechny doklady a držet se metodiky.

Policie vás každopádně viní z toho, že jste si od Péti vzala dvoumiliónový úplatek. Trváte na tom, že jste projektu nijak nezákonně nepomohla?

Já jsem jim pouze tak jako u spousty dalších projektů poskytla konzultaci, což bylo součástí mé práce. Žádné peníze jsem si nikdy nevzala, a to ani od Péti, ani od nikoho jiného. Jsem ráda, že jsem se dostala z vazby zpátky ven, ale obecně trvá moje absolutní nepochopení toho, jak se může dostat člověk do vazby, když nic neudělal.

Reklama

Související témata:

Související články

Exnáměstkyně ministra Jourová jde do vazby

Na bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou, obviněnou z braní úplatku v kauze kolem dotací Evropské unie, byla uvalena vazba. Uvedl to její...

Výběr článků

Načítám