Hlavní obsah

John musí Bártu a Dobeše poslouchat jak hodinky, říká vyškrtnutý kandidát VV

Právo, Oldřich Danda

Vyškrtnutý kandidát za Věci veřejné (VV) Josef Horváth v rozhovoru pro Právo tvrdí, že předseda strany Radek John poslouchá místopředsedu VV Josefa Dobeše a volebního manažera Víta Bártu jako hodinky a je pouze jejich loutkou. Horváth byl sesazen z třetí pozice ústecké kandidátky pro sněmovní volby ve středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kampaň Věcí veřejných. Ilustrační foto

Článek

Co říkáte na to, že vás VV vyškrtly z kandidátky?

Odvolaly mě kvůli malichernosti, že jsem prý vylepil na černo plakáty. Já jsem jim na grémiu předložil fakturu, že to mám zaplacené u technických služeb Ústí nad Labem. Ukázal jsem jim i doklad. Ale oni mají jiný zájem. Zjistili totiž, že moje preference u voličů šly nahoru a  báli se, že by mě lidé kroužkovali a že bych přeskočil lídra. To by přece neudělala žádná strana, aby kvůli výlepu vyškrtla kandidáta.

V tiskové zprávě si stěžujete na pana Bártu a Dobeše, proč?

To je strana o těchto dvou lidech. Ti, co rozhodnou, to se musí stát.

Jak se chovají pan Bárta a Dobeš?

Arogantně. Pro příklad: v březnu proběhly primárky, skončil jsem druhý za Milanem Šťovíčkem. Když jsem se dozvěděl, že tam dali toho člověka vyhozeného z ODS, tak jsem je kritizoval, proč tam dali takového kontroverzního člověka, když odmítáme dinosaury. Za to jsem byl okamžitě odvolaný z funkce tajemníka a člena grémií a z druhého místa mě posadili na třetí.

A pan Dobeš mi tehdy řekl, že buď to přijmu anebo ať vypadnu, že o kandidátkách rozhodují oni. Dělal jsem předsedu kampaně v Ústí, vše jsem platil ze svého, nainvestoval jsem do toho svých milión korun. Manželka se z toho nervově zhroutila, protože prodala stavební parcelu. Teď, když mají inkasovat pomalu 250 miliónů, tak chudáka, který do toho dal srdce, jméno a rodinné peníze, odkopli. Já je budu žalovat.

Kvůli čemu?

Napadnu volby, že jsem byl zneužitý. Když nebyli nic, tak ze mě udělali tajemníka a předsedu klubu, abych to financoval s tím, že až strana bude mít, tak mi to vrátí. Když jsem to dokázal rozjet, tak  dva dny před volbami mě odstřelí jako nejprašivějšího člověka.

Říkáte, že o všem rozhodují pánové Bárta a Dobeš a co Radek John?

Oni používají jen jeho tvář. Před rokem o Věcech veřejných nikdo nevěděl, oni potřebovali nás, pitomce v krajích, abychom je vyzvedli, a teď, když to vypadá, že budou poslanci, tak s námi již nikdo nekomunikuje.

John je podle vás jen loutkou?

Na milión procent. Pana Radka mají asi nějak podvázaného. On poslouchal jako hodiny. Když jsme byli na mítincích a když zavolal Dobeš, tak hned reagoval a hned jsem poznal, že má z něho respekt. Na grémiu, které rozhodlo v úterý o mém odvolání, Dobeš vzal faktury, které dokazovaly, že jsem černě nevylepoval, a hodil je na stůl a řekl, že ho to nezajímá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám