Hlavní obsah

John "jde na kost", z vnitra propustí pětinu úředníků

Právo, Radim Vaculík
Praha

Ministerstvo vnitra musí do konce roku opustit dvacet procent zaměstnanců. Razantní propouštění, které se týká pouze úředníků na samotném ministerstvu, nikoli policistů či hasičů, nařídil ministr vnitra Radek John (VV).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

K tomuto kroku přistoupil poté, co se na poslední chvíli zjistilo, že na příští rok chybějí úřadu dvě miliardy korun, tedy mnohem víc peněz, než se původně předpokládalo.

„Realita ve vztahu k rozpočtu celého resortu na příští rok je podstatně horší, než se odhadovalo za bývalé ekonomické náměstkyně (Světlany Kubíkové). Nový náměstek (Jiří Franc) zjistil, že skutečný stav je horší, že je tam díra zhruba dvě miliardy,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Odejít musí skoro 400 lidí

Vedení ministerstva prý na to přišlo až na přelomu října a listopadu. „Rozpočet nebyl připraven kvalitně, což byl i důvod výměny ekonomických náměstků,“ doplnil Novák.

My už skutečně musíme, teď už neříkám říznout do masa, ale jít na kost.
ministr vnitra Radek John

Ministerstvo přitom musí kvůli škrtům příští rok hospodařit s rozpočtem o 8,3 miliardy nižším, než tomu bylo v letošním roce. Na rok 2011 tedy má mít podle Johna 51 miliard korun. Dvoumiliardový výpadek tak musí vyřešit vlastními silami.

Fakticky bude muset do konce roku odejít necelých 400 lidí z celkového počtu 1906 zaměstnanců resortu. Podle Johna je to nevyhnutelné, protože prostě nebude na jejich výplaty. Opatření má přinést úsporu 200 miliónů korun ročně.

„Tyto peníze bohužel nikam nepůjdou. My máme škrt 8,3 miliardy, a abychom ho naplnili, tak prostě musíme vyplatit méně peněz propuštěním dvaceti procent civilních zaměstnanců,“ vysvětlil John.

John: Jdeme až na kost

První vlna propouštění přitom začala už v polovině listopadu, kdy Johnův úřad nuceně opustilo téměř 7,5 procenta lidí. Zbylých 12,5 procenta to čeká v příštích týdnech. Podle zjištění Práva přitom na jednotlivých odborech ministerstva nikdo zatím netuší, kdo jmenovitě a kdy přesně dostane výpověď.

„Jména v tuto chvíli padají. Proces je velmi bolestivý, je to velmi nepříjemné. My už skutečně musíme, teď už neříkám říznout do masa, ale jít na kost. Budeme dělat už jen agendy ze zákona a mít jen minimální počet pracovníků,“ podotkl John.

Nejmenovaný funkcionář vnitra Právu řekl, že nynější propouštění je zničující. Ani úředníci, kteří zůstanou, totiž zatím nevědí, zda a o kolik se jim sníží platy. „Nevíme, kam to spěje,“ podotkl s tím, že vedení by si podle něj mělo nejprve vyřešit, které agendy chce úřad omezit či zrušit, a teprve pak snižovat stavy.

Na ministerstvu se přitom masově propouštělo už za ministra vnitra Ivana Langera (ODS). V rámci restrukturalizace muselo předloni odejít více než 500 zaměstnanců.

ČSSD: rozpočet je nereálný

Rozpočet vnitra na příští rok kritizuje ČSSD, podle ní je nereálný a postavený na „nafixlovaných číslech“.

Sociální demokraté se proto podle exministra vnitra Martina Peciny pokusí ještě při jednání Sněmovny hasičům přidat 700 miliónů korun a policii 1,3 miliardy korun. Stejný návrh se jim nepodařilo prosadit na středečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, kde se proti němu postavili koaliční poslanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám