Hlavní obsah

Jméno nástupce Rychetského bude oznámeno až v úterý, zatím se tají

Novinky, Ivana Cihlářová
PRAHA

Jméno nástupce Pavla Rychetského na postu ministra spravedlnosti by mělo být známo v úterý. "Je velmi pravděpodobné, že v úterý pan premiér současně s předložením mé demise předloží panu prezidentovi i návrh na jmenování nového ministra," řekl ve čtvrtek Rychetský novinářům.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Senát ve středu schválil jeho nominaci do Ústavního soudu a Rychetský se musí proto vzdát všech svých funkcí i členství v ČSSD. Jméno svého budoucího nástupce ale odmítl prozradit.

Rychetský sice poznamenal, že by resortu spravedlnosti přál, aby se novým ministrem stal prokurátor, na přímý dotaz, zda tedy jeho křeslo zdědí státní zástupce, ale řekl, že nikoliv.

Uvedl také, že již v roce 1998 při sestavování Zemanovy vlády chtěl, aby na ministerstvo spravedlnosti přišel odborník, nikoliv reprezentant politické strany. Tenkrát byl ve své snaze úspěšný a ministrem se stal tehdejší předseda Nejvyššího soudu a dnešní ombudsman Otakar Motejl.

Kupčová i Buzková odmítly

Letos však již při hledání svého nástupce tolik štěstí neměl. Jeho nabídku na ministerský post odmítl jak náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk, tak i předseda pražského městského soudu Jan Sváček.

Mezi těmi, kdo uvedenou nabídku nepřijal, byla ale i místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová a ministryně školství Petra Buzková. V této souvislosti se pak v médiích hovořilo i o českobudějovickém advokátovi Vladimíru Papežovi a poslancích ČSSD Zdeňku Koudelkovi a Stanislavu Křečkovi.

Desatero má pomoci soudnictví

Rychetský ve čtvrtek na své poslední tiskové konferenci ve funkci ministra spravedlnosti rovněž přednesl soubor deseti opatření, která je podle jeho názoru třeba učinit pro zlepšení neutěšené situace českého soudnictví.

Podle názoru Rychetského bude jeho nástupce tuto představu o reformě justice akceptovat a přijme ji za svou. Je rovněž přesvědčen i o tom, že jeho nástupce získá pro tyto kroky podporu v parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám