Hlavní obsah

Jízdu na horách ztěžuje námraza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny silnice v Česku jsou v pondělí sjízdné, opatrní by ale měli být především motoristé v horských oblastech, kde na vozovce leží námraza. Silničáři se snaží nabezpečná místa ošetřit posypem.

Článek

Silničáři v severních Čechách varují řidiče před vytékající vodou z tajícího sněhu kolem komunikací. Ráno může namrzat a přes den tvořit velké louže. "Ráno jsme vyjeli a nebezpečné úseky posolili, přesto by řidiči měli dávat pozor," řekl dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic.

Řidičům ve vyšších polohách Pardubického kraje místy hrozí na silnicích zledovatělý sníh. Dopravu ztěžuje zejména na Chrudimsku, Ústeckoorlicku a Svitavsku. Všechny vozovky jsou však sjízdné, vyplývá z dnešních informací silničářů. Teploty se pohybují kolem bodu mrazu.

"Silnice prvních tříd v úsecích Suchý Vrch - Červená Voda - hranice Šumperska a Dolní Lipka - Králíky - Červená Voda jsou se zledovatělou vrstvou sněhu s posypem, místy se vyskytují zmrazky," uvedli tamní silničáři.

Na komunikacích ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje zůstává zledovatělá vrstva sněhu, například na Rychnovsku se v ledové vrstvě tvoří nerovnosti a vyjeté koleje. V některých úsecích silničáři upozorňují na zúžený profil vozovek, všechny komunikace jsou sjízdné.

Většina silnic ve Středočeském kraji byla v pondělí ráno bez omezení sjízdná. Na řadě míst si ale řidiči musí dát pozor v místech, kde na vozovky vytéká voda z polí a může zde vznikat náledí. Silničáři varují před možností námraz z vytékající vody především na Mladoboleslavsku, v oblasti Praha-západ i na rychlostních komunikacích R 10 z Prahy na Mladou Boleslav či R 4 mezi Prahou a Příbramí.

Jihočeské silnice jsou sjízdné, řidiči by však po nich měli jezdit opatrně. Zejména na Českobudějovicku a Strakonicku varují silničáři před tvorbou námrazy z tajícího sněhu. V Českém Krumlově stále zůstává uzavřená silnice I/39 v úseku Pod Kamenem, kterou v pátek v obou směrech uzavřelo riziko pádu kamení ze zvětralé skály.

Námraza je i na moravských silnicích

Všechny silnice na Vysočině jsou sjízdné, většinu z nich po slunečném víkendu a nočním mrazu pokrývá ledovka. Pouze chemicky udržované hlavní tahy jsou podle dispečerů zimní služby cestářů holé a mokré. Dálnice D1 Vysočinou je sjízdná bez omezení. Na Jihlavsku a Žďársku je její povrch holý, mokrý, jinde suchý.

Na namrzlé plochy mohou v pondělí ráno narazit řidiči na silnicích v Olomouckém kraji. Silničáři sice kvůli ledovce komunikace v noci či ráno posolili, motoristé by si ale měli dávat pozor například na stinných místech. Všechny silnice jsou sjízdné, na Prostějovsku místy viditelnost snižuje mlha.

Silnice na Vsetínsku mohou být v pondělí ráno místy namrzlé, odtéká totiž na ně voda z tajícího sněhu. Silničáři ve Zlínském kraji nabádají motoristy k opatrnosti také na vozovkách druhé a třetí třídy, které se neudržují chemicky.

Meteorologické pojmy
Ledovkasouvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.
Námrazav silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na el. sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.
Zmrazkytermín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.
Náledíledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.
Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám