Hlavní obsah

Jízdné v Praze se zvyšovat nebude

Praha

Ač vedení Prahy v létě avizovalo, že se bude zdražovat jízdné v MHD, nakonec se tak nestane. Od nového roku měla jedna jízdenka zdražit o 8 korun, roční kupon pak o 365 korun. Jízdenky tak budou nadále stát 24 respektive 36 korun a roční kupon 3650 korun.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě) ve čtvrtek po jednání zastupitelstva uvedl, že zdražení by v současné době bylo nemorální.

„Řada lidí přišla o práci a má existenční problémy,” řekl Scheinherr.

V budoucnu se podle něho město zdražení nevyhne. „Já nyní nedokážu odpovědět na otázku, kdy, jak a zda budeme zdražovat. Ale někdy k tomu bude muset dojít," řekl Scheinherr.

„Máme levnější jízdné než Plzeň, Liberec nebo Brno. Tato města nemají metro, což je nejnákladnější část, přesto mají dražší jízdné," dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adam Scheinherr (Praha sobě)

Podíl tržeb z jízdného na nákladech na MHD stále klesá. Scheinherr řekl, že město dotuje každou jízdu zhruba z 80 procent.

Zvyšování cen kritizoval opoziční zastupitel Jakub Stárek (ODS). Podle něho je třeba nejdříve hledat úspory v dopravním podniku i celkovém fungování MHD. „V první řadě je třeba snižovat náklady tam, kde nevzniká žádné omezení dopravy. A pokud to stále nevychází, pak je třeba hledat cestu, jak MHD dofinancovat a třeba i zdražovat," řekl Stárek.

Roční kupon nyní stojí 3650 korun, zlevnil v roce 2015 z ceny 4750 korun. Původně se objevila informace, že město chce kupon zdražit až na 5500 korun, pak město oznámilo, že bude zdražovat postupně, vždy o 365 korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám