Hlavní obsah

Jiří Brady: Díky Zemanovi dostávám spoustu vyznamenání

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jiří Brady sice od prezidenta Miloše Zemana řád T. G. Masaryka nedostane, z Česka si ovšem odváží řadu jiných ocenění. V rozhovoru pro deník Právo přiznal, že z nich má nesmírnou radost. Dojalo ho, že dostal od pražské primátorky klíče od Prahy a předání se uskutečnilo na Staroměstské radnici, tedy v místě, kde měli jeho rodiče před 90 lety svatbu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady s manželkou Terezou.

Článek

Přijel jste do Česka nyní obhájit synovce, nebo sem jezdíte pravidelně?

Před dvěma měsíci, když jsem říkal, že bych jel do Česka, mi manželka Tereza říkala: A co tam budeš dělat? A teď je o zábavu postaráno. Dost často jsem sem jezdil, teď s věkem méně. Ale dalo by se říci skoro každý rok. Před rokem se zde vdávala moje dcera (na Staroměstské radnici, pozn. red.). Já se nejraději vracím do Nového města na Moravě. Ale mám rád Prahu, studoval jsem tu.

Co jste synovci odpověděl, když vám napsal, čím mu za schůzku s dalajlamou hrozí?

Na email jsem Danielovi odpovídal, že má velké štěstí, že se může s Jeho svátostí potkat. Teda vzkazoval jsem to přes manželku, která odpovídala e-mailem. Moje dcera ve středu přiletěla do Prahy a má ty e-maily s sebou. Mohu to vše písemně dokázat. Ať si každý vyloží pravdu, jak chce. Ale prezident Masaryk říkal, pravda vítězí, a to doufám, že se stane i tady.

Nyní to vypadá, že místo jednoho řádu dostanete pět vyznamenání. Máte větší radost?

To si nedovedete představit, co to pro mě znamená. V životě bych nečekal, že by se něco takového mohlo stát. Nedovedu si nic lepšího představit než to, co se mi stalo. Vlastně díky Zemanovi dostávám teď tolik vyznamenání, že nevím kde začít a kdy skončit. Vidíte, a všechno nakonec vyjde. Vážím si nesmírně klíče od Prahy zvláště předávaného v této budově, kde se před 90 lety brali moji rodiče, a loni dcera.

Mrzí vás osobně, co se okolo vašeho plánovaného ocenění strhlo?

Mám ocenění od ontarijské vlády, německého prezidenta, královny Alžběty, ale z Česka je to přece jenom něco jiného. Vždycky jsem se snažil lidem pomoct, a zdařilo se to, tak jsem tady. Je to neuvěřitelné. Nemůžu ani vyjádřit, jak mě to těší, že dostanu tolik ocenění. A pokud jde o neudělení vyznamenání od pana prezidenta, neberu to osobně. Tady se nejedná o mě, spíš o demokracii. Já jen doufám, že to dobře dopadne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám