Hlavní obsah

Po nočním větru je bez elektřiny v Česku zhruba 26 tisíc odběratelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po nočním větru je bez elektřiny v Česku zhruba 26 tisíc odběratelů, hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společnosti ČEZ Distribuce a EG.D ze skupiny E.ON. Zejména na západě Čech vítr omezil také provoz na železničních tratích.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Ilustrační foto

Článek

V distribuční oblasti společnosti ČEZ bylo k 08:00 bez proudu zhruba 24 tisíc odběrných míst, firma evidovala 80 poruch na vedení vysokého napětí.

Asi 8000 domácností bylo bez elektřiny v Karlovarském kraji, 6000 v Plzeňském, 3500 ve Středočeském a 2000 v Moravskoslezském kraji.

„Jsme v terénu, pracujeme na obnovení dodávek,“ řekla ČTK mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Hasiči v Praze měli v noci kvůli větru dvacítku výjezdů, zoo je zavřená

Domácí

Mluvčí zdůraznila, že jde o nové poruchy způsobené větrem v noci na dnešek. Výpadky po čtvrtečním silném větru, kdy bylo v Česku v jeden okamžik bez proudu až přes 300 tisíc odběratelů, firma odstranila během pátku.

Opravu nynějších poruch a obnovení dodávek ČEZ předpokládá během dnešního dopoledne nebo brzkého odpoledne, dodala Holingerová.

Distribuční firma EG.D měla v jižních Čechách a na Vysočině ráno kolem 1900 domácností bez elektřiny.

„Je to hlavně na Písecku, Lety, Orlík, potom na Českokrumlovsku, okolí Pohorské Vsi. Potom na pomezí jižních Čech a Vysočiny kolem Pacova,“ řekl mluvčí Roman Šperňák. Také podle něj jde o nové výpadky z dnešní noci.

Při nehodách způsobených silnou bouří zemřeli v Německu nejméně dva lidé

Zahraniční

Silný vítr se projevil zejména na západě Čech také na železnici, vyplývá z webu Českých drah.

Kvůli spadlým stromům a následkům nočního silného větru zůstávaly dnes před 09:00 mimo provoz tratě Lázně Kynžvart – Pňovany, Bezdružice–Pňovany nebo Františkovy Lázně – Hazlov, spoje kvůli počasí zrušil německý partnerský dopravce v úsecích Aš–Hof a Cheb–Marktredwitz.

Zastavená je kvůli překážkám na trati také doprava ve středních Čechách mezi Nižborem a Zbečnem a na Jičínsku mezi Sobotkou a Mladějovem v Čechách.

Dřív ráno vlaky kvůli následkům větru nejezdily ani mezi Šluknovem a Velkým Šenovem v Ústeckém kraji nebo na Kutnohorsku v úsecích Ledečko – Zruč nad Sázavou a Ledečko – Uhlířské Janovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám