Hlavní obsah

Jihočeský kraj chce žalovat ministerstvo financí o 150 miliónů

Právo, Novinky, Vladimír Vácha
České Budějovice
Aktualizováno

Jihočeský kraj uvažuje o žalobě na ministerstvo financí. Bude zřejmě požadovat navrácení částky 150 miliónů korun, kterou zaplatil přibližně před dvěma lety za Úřad regionální rady ROP Jihozápad. Právu to v pondělí řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Článek

Zmíněnou korekci požadovalo ministerstvo poté, co byl obviněn tehdejší ředitel úřadu Jiří Trnka a mělo dojít rovněž k údajné manipulaci s projekty ve druhé a třetí výzvě.

„Pokud bychom peníze nedali, znamenalo by to, že Platební certifikační orgán neobnoví nezbytnou certifikaci a spousta dobrých projektů by se peněz nedočkala. Nešlo by pouze o projekty kraje, ale stejně by dopadly obce a občanská sdružení i fyzické osoby. Ministerstvo nás k tomu donutilo, jinak by peníze z Evropské unie nebylo možné čerpat,“ popsal tehdejší situaci hejtman.

„Ničeho jsme se nedopustili, což se potvrzuje, proto budeme chtít peníze zpět,“ zdůraznil Zimola. Jihočeši tehdy zaplatili zmíněných 150 miliónů a Západočeši dalších 100 miliónů. I oni prý budou chtít podle Zimoly tyto peníze zpět. Ve smlouvě si totiž vymínili, že pokud se ukáže korekce jako neoprávněná a nezákonná a oba kraje platily něco, co neměly, či nemusely, je možnost se ohradit podáním žaloby státnímu zastupitelství.

Rada kraje tento krok minulý týden odsouhlasila, a pokud její návrh potvrdí v březnu zastupitelstvo, bude podnět odeslán na státní zastupitelství. O jakou sumu nakonec celkem půjde, nechtěl Zimola spekulovat.

Resort odmítá odpovědnost      

Ministerstvo financí se brání a odkazuje na skutečnost, že o korekci rozhodoval Výbor regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (VRR JZ).

„Ministerstvo financí je případně připraveno spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení, nicméně je třeba uvést, že o provedení finanční opravy rozhodl VRR JZ, a nikoliv ministerstvo financí,“ sdělil Ondřej Jakob z tiskového odboru ministerstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám