Hlavní obsah

Jihočeské řeky kulminují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Situace v jižních Čechách se začíná po vydatných deštích uklidňovat. Většina horních toků večer a v noci na úterý kulminovala. Jejich hladiny dosahují maximálně prvních a druhých povodňových stupňů. "Hladiny jsou již na poklesu. Výjimku tvoří dolní úseky řeky Otavy, Blanice a Lužnice, kde voda bude postupně během dne ještě stoupat," řekl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka.

Článek

Povodí Vltavy podle něj nemá žádné informace o tom, že by se někde řeky vylily z břehů a poničily majetek. Také podle operačního důstojníka jihočeských hasičů byl v noci klid a jednotky k žádnému čerpání vody nevyjížděly.

Druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost, nyní platí na Blanici v Podedvorech a v Heřmani. Bdělost vyhlásili vodohospodáři na Otavě ve Strakonicích a v Písku, Volyňce v Neměticích, na Teplé Vltavě v Chlumu a na Malši v Roudném.

"Na Stropnici v Pašínovicích vypadla měřící stanice. Provozní pracovníci tam vyrazili, aby se podívali, jaký je stav na lati," řekl Hovorka. V Písku by podle něj Otava mohla dosáhnout druhého povodňového stupně, krátkodobě jej během noci překročila také ve Strakonicích.

Problematickým místem je dolní tok Blanice v Putimi, kde na soutoku s Otavou může natropit škody zpětné vzdutí vody na Blanici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám