Hlavní obsah

Jermanová se záchranářce omlouvat nemusí, rozhodlo krajské zastupitelstvo

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Ačkoliv hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) během pondělního jednání zastupitelstva několikrát zopakovala, že se omlouvá záchranářce ze Zdib Veronice Brožové, v usneseních se to neodrazilo. Opoziční návrhy na to, aby se jí oficiálně omluvila nebo kraj poskytl odškodnění ve výši 100 tisíc korun, nepodpořila.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Článek

Brožová v otevřeném dopise kritizovala dostupnost ochranných prostředků pro středočeské záchranáře po vypuknutí epidemie. Kraj kvůli článku, který se opíral o její svědectví, podal trestní oznámení s tím, že článek šířil paniku.

„Po nikom nejdu a účelně nedávám trestní oznámení. Ve chvíli, kdy byl článek lživý a způsoboval paniku, tak jsem zakročila. Optikou dnešních dnů to asi nebylo šťastné,“ prohlásila před zastupiteli Jermanová.

Dodala, že se záchranářkou osobně mluvila. Trestní oznámení, které míří na článek zveřejněný serverem Náš region, podle Jermanové stáhnout nejde. Jermanová ale nyní policii požádala, aby ho znovu posoudila. Případem se zabývají kriminalisté z odboru extremismu a terorismu.

Hejtmanka během dne několikrát zopakovala, že jí je záchranářky líto. Stala se podle ní součástí politických půtek.

Záchranářky je mi líto, petici za ni bych podepsala, řekla Jermanová po trestním oznámení

Domácí

I přesto Jermanová nepodpořila řadu opozičních usnesení a při hlasování se zdržela.

„Klub zastupitelů STAN vyjadřuje své hluboké politování nad takovým jednáním a navrhuje, aby se hejtmanka záchranářce Brožové omluvila. Zároveň požadujeme, aby jí poskytla finančního odškodnění ve výši 100.000 korun z rozpočtu kanceláře hejtmanky,“ uvedl předseda klubu Starostů Věslav Michalik. Nic z toho ale neprošlo.

Zastupitel za ODS Martin Kupka namítl, že podání trestního oznámení k řešení problému nevede, protože nějaký čas trvá vyšetřování. Případnému šíření paniky by se tím podle Kupky stejně nezabránilo.

Zastupitel za TOP 09 Jan Jakob požádal hejtmanku, aby i s přihlédnutím k předchozím mediálně sledovaným kauzám zvážila svou rezignaci. Hejtmanka v reakci uvedla, že „by mohl začít sám u sebe” a rezignaci odmítla.

Záchranářka připomněla hejtmance chybějící roušky, kraj podal trestní oznámení

Domácí

Co bylo v dopise?

Dopisem, který Brožová zaslala na vedení kraje 17. března, reagovala na situaci v začátcích koronavirové krize, kdy byl nedostatek zdravotnických pomůcek.

„V období vyhlášené pandemie, kdy i běžní ‚civilisté‘, kteří pojedou MHD, musí mít roušku přes ústa a nos, tak my nemáme nic,“ napsala v otevřeném dopise Brožová.

Záchranářka se následně od nadřízených dozvěděla, že se provinila proti pracovním předpisům. Kraj označil článek popisující nedostatek ochranných pomůcek za lživý a šířící poplašnou zprávu a v březnu podal trestní oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám