Hlavní obsah

Jedovatý pajasan už ničí i městské lesy

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdysi patřil mezi oblíbené, hojně vysazované exotické okrasné stromy původem z východní Asie. Dnes invazivní pajasan žláznatý představuje nebezpečí pro ostatní dřeviny a výsadbu ve svém okolí nemilosrdně hubí. Problém s jeho početným výskytem začaly řešit Městské lesy Znojmo ve spolupráci se Správou Národního parku Podyjí. S prvními pokusy o zamezení šíření pajasanu se začíná v Gránicích.

Foto: Profimedia.cz

Pajasan žláznatý (Ailanthus altissima)

Článek

Jedná se o vysoce invazní strom, který svým rychlým růstem i produkcí látek jedovatých pro jiné rostliny vytlačuje jiné domácí druhy, například duby a habry.

„Zatímco ještě před dvaceti lety se jednalo o vzácnou rostlinu známou z ojedinělých míst, dnes je v Národním parku Podyjí a v jeho nejbližším okolí evidováno přes 50 lokalit pajasanu,“ říká Robert Stejskal z NP Podyjí.

Foto: Libor Poplea, ČTK

Pajasan žláznatý (Ailanthus altissima)

Kromě omezení výskytu pajasanu v parku je podle něj zapotřebí řešit tento problém i mimo jeho hranice. Jedním z nejvýznamnějších ohnisek pajasanu je okraj Gránického údolí a Karolininy sady ve Znojmě. „Proto jsme oslovili i město Znojmo a spojíme síly s městskými lesy, jejichž pracovníky proškolíme o správném postupu, jak s pajasanem pracovat,“ dodává Robert Stejskal z NP Podyjí.

Kácení pajasanů není účinné, protože strom dokáže po pokácení velmi rychle růst z výmladků a rozšiřuje se pak ještě rychleji. Podle Stejskala je jedinou účinnou metodou, jak zamezit šíření pajasanu, použití chemického prostředku – herbicidu.

Foto: Profimedia.cz

Pajasan žláznatý (Ailanthus altissima)

Nepoužívá se postřik, ale herbicid se aplikuje šetrně přímo do kmene stromu do předem vyvrtaných otvorů nebo záseků vytvořených sekerou nebo mačetou. U menších stromů je zapotřebí sloupnout kůru na polovině kmínku nožíkem. Tímto způsobem lze likvidovat pajasany i v nejcennějším prostředí, aniž by zásah ohrozil kolem rostoucí domácí dřeviny. Poté se nechá pajasan uschnout a postupně rozpadnout. Na místech, kde by mohl suchý strom ohrožovat okolí, je ale nutné dřeviny kácet.

Alergenní pyl

„Veřejnost jsme informovali, že v Gránicích začínáme na likvidaci pracovat pod vyhlídkou v ulici Přemyslovců. Během několika dnů budeme aplikovat herbicid. Jedná se o metodu, která je nejšetrnější vůči okolní přírodě a neohrožuje okolní rostliny, živočichy ani prostředí,“ vysvětlil Ondřej Benešovský z Městských lesů Znojmo.

Foto: NP Podyjí

Pracovník připravuje otvor, kudy se herbicid vpraví přímo do kmene pajasanu.

Jak Robert Stejskal dodává, je pajasan charakteristický velkými složenými listy dosahujícími až metrové délky. Svým plevelným rozrůstáním ohrožuje nejen přírodní prostředí, ale může škodit i v zemědělské krajině, sadech i ve vinohradech. Jeho pyl je silně alergenní, celá rostlina je slabě jedovatá a při kontaktu s kůží může způsobovat kožní záněty.

Čech odhaluje příběhy velikánů, okolo kterých většina jen projde

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám