Hlavní obsah

Jednání o koalici v Praze stojí, Hulinský odjel na Floridu

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Námluvy mezi TOP 09 a ODS o vzniku koalice na pražském magistrátu sice pokračují, v kuloárech se však jako reálnější jeví vytvoření velké koalice ODS a ČSSD. Jednání mezi občanskými a sociálními demokraty ale neprobíhají, protože poslanec, šéf pražské ČSSD a klíčový vyjednavač Petr Hulinský odjel s rodinou na deset dní na Floridu. A ačkoli šlo o dlouhodobě plánovanou akci, o které vědí ostatní, z jednání Sněmovny se neomluvil.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Hulinský

Článek

Teoreticky by Hulinskému za absenci mohl být stržen plat a náhrady, jelikož ze zákona musí doložit řádnou omluvu, dodržování tohoto zákona však nekontroluje žádný orgán. Dolní komora ho ani po 15 letech neustavila.

„Jednání o případných koalicích se ocitla na mrtvém bodě. Hulinský odjel s rodinou na deset dní na dovolenou na Floridu,“ řekl Právu zdroj ze soc. dem. Skutečnost, že si Hulinský vzal volno, potvrdil Právu i Laudát a další vyjednavač soc. dem. Karel Březina.

„Nevím o tom, že by si vzal dovolenou. Vím o tom, že měl dlouhodobě plánovanou akci s rodinou na příští týden,“ řekl v úterý v ČT Březina. Podle něj by však v případě nepřítomnosti nahradil Hulinského někdo z vedení pražské organizace.

TOP 09 se stále bojí velké koalice v Praze

TOP 09 se snaží zamezit vzniku velké koalice ODS a soc. dem. v hlavním městě, a proto se strategicky rozhodla nabídnout spolupráci občanským demokratům. Právu to včera sdělil předseda pražské TOP 09 František Laudát. „Naše strana měla informace, že ODS s ČSSD chystá velkou koalici. Abychom tomu předešli, tak jsme nabídku dali ODS, aby se musela jasně vyjádřit. Byl to trochu vynucený krok,“ řekl Právu Laudát.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Už v pondělí dopoledne jednali volební lídři Zdeněk Tůma (vlevo, TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS).

Kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma rozhodnutí dát přednost ODS obhajoval tím, že to odpovídá přání voličů. „Převaha hlasů i mandátů je na pravé straně spektra zřejmá. Za další to byl vnitřní pocit pochybnosti o vůli ČSSD dát dohromady koalici. I když tu také nevylučuji, protože se na ČSSD obrátíme za předpokladu, že by ODS naši nabídku odmítla,“ řekl v rozhovoru Právu.

Naopak ODS začátkem týdne oznámila, že přes nabídku koaliční smlouvy od TOP 09 bude se soc. dem. jednat i nadále.

Lídr soc. dem. v metropoli Jiří Dienstbier mladší však zopakoval, že ČSSD vylučuje koalici s ODS. „Během kampaně jsme říkali, že chceme Prahu očistit a nastavit transparentní pravidla, což nejde s ODS. Koalice s ní by byla zrada na voličích. Přijatelná je pouze dohoda s TOP 09, když najdeme programové shody, ale zcela důstojná role je i role opozice,“ řekl Právu.

Aby ODS byla pro koaliční vyjednávání přijatelnější, rozhodl se volební lídr občanských demokratů Bohuslav Svoboda, že do role zástupců ODS do vedení pražské radnice bude navrhovat jen nové tváře. Řekl to ve středu v rádiu Impuls. Svůj návrh v pondělí předloží ke schválení na společné zasedání regionální rady a zastupitelského klubu. Pokud s ním nebudou členové strany souhlasit, zůstane prý pouze obyčejným zastupitelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám