Hlavní obsah

Jeden ze zraněných horníků již komunikuje s rodinou, k výbuchu nic neřekl

Právo, den
Karviná

Polský horník, který ve čtvrtek odpoledne utrpěl zranění při výbuchu metanu v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku, již komunikuje s rodinou i se zdravotníky. Jeho popáleniny, na rozdíl od kolegy, který zůstává v kritickém stavu, jsou spíše povrchové. Právu to v neděli ráno sdělila mluvčí ostravské fakultní nemocnice Naďa Chattová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Dole ČSM Stonava zemřelo 13 horníkůVideo: AP

 
Článek

„Zranění u muže, který je ve stabilizovaném stavu, se hojí hezky. U obou zraněných polských horníků již byli i jejich příbuzní,“ upřesnila Chattová s tím, že zatím se komunikující horník odmítl k výbuchu v dole vyjadřovat. „Prošel velkým šokem,“ zkonstatovala Chattová. Oba horníci jsou v péči lékařů popáleninového centra fakultní nemocnice.

Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, byl už v pátek propuštěn do domácí péče.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Lidé přicházeli 21. prosince 2018 uctít památku horníků z Dolu ČSM na Karvinsku, kteří předešlého dne zahynuli při výbuchu metanu. Oživot přišlo třináct havířů, z toho dvanáct Poláků.

Při tragickém výbuchu metanu ve čtvrtek v dole na Karvinsku zahynulo 13 horníků, z toho bylo 12 Poláků a jeden Čech. Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn je doma. Těžařská firma OKD se snaží v podzemí dolu, v němž hoří, v úseku dlouhém asi tři kilometry vybudovat čtyři bezpečnostní hráze. Měly by být hotovy v neděli.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důlní záchranáři na místě neštěstí na dole ČSM.

Poté budou do podzemí vhánět dusík, který má požár udusit a místo ochladit, aby se tam mohli vrátit báňští záchranáři a vytáhnout těla 12 horníků. Jednoho mrtvého horníka se jim podařilo vytáhnout již po výbuchu.

Polsko na neděli vyhlásilo státní smutek. Města na Karvinsku a Ostravsku, ale i v Polsku, zrušila velké vánoční akce a v kostelech se slouží a budou sloužit mše za zemřelé horníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám