Hlavní obsah

Jeden test pro všechno. Vojtěch chce sjednotit pravidla

Novinky, jas

Sjednotit nepřehledná pravidla ohledně vyžadovaných testů navrhne na pondělním zasedání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Na roveň by měly být postaveny samotesty, testy provedené v zaměstnání i laboratorní vyšetření. O tom, kde zůstanou povinné roušky či respirátory, zatím jasno není.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

O návrhu ministerstva zdravotnictví Vojtěch v pondělí hovořil v rozhovoru pro Lidové noviny.

Doposud je pro některé oblasti nezbytný PCR či antigenní test z certifikované laboratoře, například pro návštěvu bazénu, zatímco jinde si lidé vystačí se samotestem či potvrzením o testování v zaměstnání, například v restauraci či u kadeřníka.

Kam vás nepustí bez oficiálního testu a kde získat potřebné dokumenty

Domácí

Lidé, kteří mají v pondělí negativní test z práce, tak večer nemohou zajít do divadla, aniž by se museli nechat znovu otestovat. To by se mělo změnit a lidem by mělo na jakoukoliv aktivitu stačit jakékoliv testování. Rozhodne vláda.

Další novinkou by výhledově mělo být omezení testování hrazeného ze zdravotního pojištění. Zatímco nyní mají lidé nárok na absolvování čtyř antigenních a dvou PCR testů měsíčně, do budoucna by měla pojišťovna hradit dva antigenní a dva PCR testy.

Testované děti musí mít stále roušky, v restauracích nikdo nic nekontroluje

Domácí

Vedle toho bude vláda v pondělí jednat o sjednocení limitních počtů osob na kulturních akcích a kongresech a jejich navýšení. Uvnitř by se měl limit zvýšit na 1000, venku na 2000 osob.

Kde zůstanou roušky? Jasno zatím není

Jasno zatím není o dalším nošení roušek. Ministr uvedl, že podle jeho názoru by bylo vhodné, aby ochrana dýchacích cest zůstala povinná ve vnitřních prostorech s větší koncentrací lidí.

„Jak to ale bude například v létě, to se ještě neví,“ odtušil ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám