Hlavní obsah

Je tu Rus, který má za úkol mě a Hřiba zlikvidovat, řekl starosta Kolář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) řekl v úterý televizi Prima, že ho policie chrání kvůli Rusovi, který ho má za úkol zlikvidovat. Jeho oběťmi se mají stát také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Foto: TOP 09

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09)

Článek

Kolář v hlasovém záznamu odvysílaném na Primě řekl, že podepsal dohodu o mlčenlivosti, ve které je celkem striktně vymezeno, co může a co nemůže říkat. "Já vám můžu sdělit opravdu jenom to, že mám přidělenou policejní ochranu. Byla mi přidělena na základě toho, že tady byly zjištěné nějaké skutečnosti, a ty skutečnosti jsou takové, že je tady Rus, který mě má za úkol zlikvidovat. Nejenom mě, ale ještě pana Hřiba a pana Novotného," řekl Kolář.

Fakt, že mají policejní ochranu, Primě potvrdili bez dalších podrobností také Hřib a Novotný.

Respekt v aktuálním čísle s odvoláním na neupřesněné zdroje uvádí, že pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin přicestoval před třemi týdny s diplomatickým pasem a na letišti ho vyzvedlo auto ruské ambasády. České bezpečnostní složky podle Respektu vyhodnotily přítomnost muže jako bezpečnostní riziko pro Hřiba a Koláře.

"Je faktem, že zhruba před třemi týdny se ze služební cesty do Prahy vrátil řádně akreditovaný ruský diplomat, kterého jeho kolegové skutečně vyzvedli na letišti. K detailům se ministerstvo zahraničí vyjadřovat nebude, to je otázka na tajné služby," řekla k záležitosti mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Ministerstvo se ohradilo kvůli ruské nótě proti článku o agentovi s ricinem

Domácí

Kolář a Hřib čelí ruským výhrůžkám kvůli odstranění sochy maršála Koněva z náměstí v Dejvicích. Novotný zase Rusům vadí kvůli plánovanému pomníku vlasovcům v Řeporyjích.

Moskva kvůli Koněvovi pohrozila odvetnými opatřeními. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu požádal o trestní stíhání lidí, kteří za odstraněním sochy z roku 1980 stojí. Rusko má od počátku dubna zákon, podle něhož hrozí až pět let vězení za poškozování válečných hrobů a pomníků, a to jak v Rusku, tak v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám