Hlavní obsah

Je to zrada levice i špinavá práce, častovala se v hádce ČSSD

Právo, jov

ČSSD nedospěla k úternímu verdiktu podpořit vládu Jiřího Rusnoka klidně a bez otřesů. Debatu provázela silná slova, nechyběla ani obvinění ze zrady levice.

Foto: Petr Horník, Právo

Na tiskové konferenci působila ČSSD jednotně, předtím se ale pořádně hádala.

Článek

Bohuslav Sobotka po celou dobu trvání diskuse ve straně dával jasně najevo, že Rusnokova vláda není jeho šálek kávy, a prosazoval, ať pro ni poslanci soc. dem. nezvednou ruku. Vysloužil si za to ostré prohlášení Michala Haška. „Měli bychom se chovat jako chlapi, sedět v sále a zvednout ruku pro nebo proti,“ řekl.

Špinavá práce za ODS a TOP 09

Sobotku ostřeloval také místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach. Nápad s odchodem poslanců ze sálu při hlasování o důvěře, nebo Sobotkovo vyjádření, že Hašek vytváří ve straně druhé mocenské centrum, označil za nahrávky pravici. „Mám pocit, že jsme se těmito výstupy zařadili mezi ODS a TOP 09 a že za ně odvádíme špinavou práci,“ prohlásil Škromach.

Hašek podobně přišel se silným kalibrem, když v rozhovoru pro Právo řekl, že debata o přístupu k vládě je rozhodováním mezi prezidentem Milošem Zemanem a prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Dodal k tomu, že už má jasno, a za spojence označil Zemana.

Mobilizace proti Sobotkovi

Jak Hašek, tak Škromach přitom tvrdili, že v rámci soc. dem. převažuje názor podpořit Rusnoka. Druhý muž soc. dem. navíc zmobilizoval proti Sobotkovi na poslední chvíli levicové hejtmany, kteří vyzvali k podpoře kabinetu.

Hašek se také pustil do křížku se Sobotkovými spojenci, stínovými ministry Jiřím Dienstbierem a Vladimírem Špidlou, kteří se razantně vyslovovali proti Rusnokovi. Poukázal, že nemají mandát vycházející z volby na stranickém sjezdu.

Lídrovi soc. dem. nepomohlo ani argumentování obranou parlamentní demokracie nebo varování před přechodem k prezidentskému systému.

Ještě v rozhovoru pro sobotní Právo hovořil Sobotka o tom, že prožívá zásadní zápas. „Je to jeden z těch zásadnějších zápasů. Asi bych se bránil označení nejzásadnější. Je to jeden z těch zásadních zápasů, který musíte čas od času v politice podstupovat,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám