Hlavní obsah

Je to prasárna. Babiš kritizuje načasování hackerských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek kritizoval načasování hackerských útoků, před nimiž varoval Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Zaměřeny by měly být zejména na informační a komunikační systémy zdravotnických zařízení, která čelí značné zátěži v souvislosti s epidemií koronaviru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

„Nechápu, proč právě v této době někdo takovéhle prasárny dělá,“ uvedl Babiš ve vysílání Rádia Z s tím, že pokud jde o útoky ze zahraničí, některé země se jimi snaží zjišťovat informace a další naopak rozvracet jiné státy.

Podle premiéra proběhlo tento týden nejprve „oťukávání“ systémů a následně proběhl útok na jednu nejmenovanou nemocnici a ministerstvo zdravotnictví.

Fakultní nemocnice Ostrava uvedla, že se v noci stala terčem útoku, který odrazila. Podezřelé aktivity zaznamenali v pátek i správci sítě Fakultní nemocnice Olomouc. I její systém odolal.

Hrozí kyberútoky na nemocnice a další cíle, varuje NÚKIB

Bezpečnost

„Ustáli jsme to a věnujeme tomu absolutní pozornost,“ odtušil premiér, který o záležitosti jednal s šéfem NÚKIB Karlem Řehkou.

Úřad upozornil, že správci systémů, které spadají do kritické informační infrastruktury, se hrozbami musejí zabývat a musejí přijmout adekvátní opatření.

Před časem čelily hackerským útokům například nemocnice v Brně a Benešově.

Reklama

Výběr článků

Načítám