Hlavní obsah

Je to papalášství a zneužívání pozic, reaguje Babiš na Petříčkův ministerský tým

Novinky, Renáta Bohuslavová

ČSSD na ministerstvu zahraničí zneužívá veřejné pozice pro uspokojení potřeb členů strany, kritizuje vedení resortu pod ministrem Tomášem Petříčkem (ČSSD) premiér Andrej Babiš (ANO). Reaguje tak na slova europoslance Jan Zahradila (ODS), že ve vedení resortu je až 35 procent členů soc. dem. a že Petříček vytváří na ministerstvu stranickou buňku.

Foto: Koláž Novinky.cz

Andrej Babiš a Tomáš Petříček

Článek

„Číslo 35 procent je pro mě zarážející a to i v kontextu toho, ze pražská organizace ČSSD byla proti vstupu do vlády s hnutím ANO. Je to jasný úkaz papalášství a zneužívání veřejných pozic pro uspokojení potřeb členů strany,” uvedl Novinkám premiér Babiš.

Reagoval tak na slova europoslance ODS Jana Zahradila, který kritizoval změny na postu náměstků, kdy končící politický náměstek a bývalý pražský zastupitel Lukáš Kaucký směřuje na velvyslanectví do Bulharska a nahradit ho má Radek Hlaváček. Na dosud volné místo dalšího politického náměstka by měla usednout Anita Grmelová. Všichni jsou členy pražské organizace ČSSD.

„Proč mají neúspěšní politici z ČSSD ovládat tak důležité ministerstvo jako je zahraničí? Resort by bylo záhodno přejmenovat na Úřad pro zaměstnávání členů (pražské) ČSSD,” pustil se do složení a změn v resortu europoslanec ODS Jan Zahradil. Ve vedení úřadu je podle jeho informací až 35 procent členů soc. dem.

Ministr výhrady i vytváření jakékoliv pražské buňky odmítá. Jde podle něj o zkušené odborníky. „Jde o dva politické náměstky, kteří nejsou pod služebním zákonem. Ať mi pan europoslanec doloží jména těch 35 procent ČSSD. Mohu s čistým svědomím říct, že přednost vždy dostávají kariérní diplomati a mohu potvrdit, že jediná poloviční nominace je pan Kaucký, ale proto, že pět let pracoval na ministerstvu,” uvedl ministr.

Mantrou odborníků se dlouhodobě ohání i premiér. „Pro ČSSD je očividně důležitější stranická příslušnost než odbornost. Naše hnutí se takhle nechová,” dodal Babiš s tím, že i ve vládě i za jeho působení na ministerstvu financí byla vždy většina nestraníků a odborníků.

Rozdíl je ale třeba i v tom, že hnutí ANO má i přes úbytek členů soc. dem. mnohem užší členskou základnu. Řadu zmíněných odborníků musel navíc Babiš už ve vedoucích pozicích vyměnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám