Hlavní obsah

Jařab odchází za Špidlou spokojen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jan Jařab, který ke konci října odchází z funkce vládního zmocněnec pro lidská práva, považuje své více než tříleté působení za úspěšné. Váží si prosazení novely zákona o výkonu trestu a o občanství nebo připraveného antidiskriminačního zákona, který má brzo projednat vláda. Jařab odchází do Bruselu, bude spolupracovníkem expremiéra Vladimíra Špidly.

Foto: Dana Javůrková
Článek

"Naproti tomu je zklamáním, že se nepodařilo prosadit přijetí zákona o registrovaném partnerství, jehož vládní návrh Rada vlády pro lidská práva iniciovala, ani posílení práv pacientů obsažené v návrhu nového zákona o zdravotní péči," uvedl Jařab. V Bruselu se chce věnovat rovným příležitostem a ochraně oslabených skupin.

Připomněl, že rada pod jeho vedením vypracovala také zákonnou úpravu systémového dohledu nad všemi místy, kde žijí lidé zbavení svobody, včetně ústavní péče. Prosadila i návrhy týkající se práv dětí, vězeňství a dalších oblastí lidských práv.

Jařab soudí, že se podařilo zlepšit renomé České republiky v zahraničí i komunikaci mezi státní správou a veřejností. Přispěly k tomu i kampaně proti rasismu a domácímu násilí. "V oblasti menšinové politiky, zejména ve vztahu k romské komunitě, se mi jako zmocněnci pro lidská práva podařilo nejen prosadit nové konkrétní programy, zejména terénní sociální práce, ale též výrazně zlepšit komunikaci se samosprávami," řekl Jařab.

Jařab, který se ještě před příchodem do Strakovy akademie angažoval proti projevům rasismu a xenofobie, kritizoval úterní setkání prezidenta Václava Klause s představiteli Parlamentu Romů ČR. Podle zmocněnce Klaus přijal Romy, kteří se za romský parlament jen vydávají a v komunitě téměř nepůsobí. [celá zpráva

Nového zmocněnce, kterého jmenuje vláda, čeká podle Jařaba řada úkolů - především praktické prosazení účinné ochrany před diskriminací, systémové zlepšení podmínek ve všech typech ústavní péče, posílení práv seniorů, osob s duševní poruchou a pacientů vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám