Hlavní obsah

Jančura chystá před volbami antikampaň proti poslancům, ti hovoří o vydírání

Právo, Karolina Brožová

Kampaň za milióny korun proti řadě poslanců chystá Radim Jančura, majitel dopravních společností Student Agency a Regio Jet. Někteří poslanci mluví o vydírání. Důvodem sporu je novela zákona o registru smluv, v níž poslanci prosadili úlevy pro řadu státních a městských firem. Ty by už neměly povinnost zveřejňovat své obchodní smlouvy nad 50 tisíc korun na internetu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Článek

Jančura považuje toto vykostění zákona za špinavost. Jestli novelu „neopraví“ Senát, pustí se před podzimními volbami do antikampaně vůči těm poslancům z ČSSD, KSČM, KDU-ČSLODS, kteří úlevu firmám prosadili a kandidují do nové Sněmovny. Proti změkčení zákona byli zejména poslanci z ANO, TOP 09 a Úsvitu.

„Chceme vyvinout tlak, aby Senát změnil zákon tak, aby byl ku prospěchu. Je to lobbing ve veřejném zájmu. Pokud ale Senát bude proti transparentnosti, jsem připraven to komunikovat i během voleb,“ řekl Právu Jančura.

Nutná registrace

Blíž k volbám hodlá přitvrdit. Musel by se však registrovat na Úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran. V rámci kampaně, která bude trvat nejméně 90 dnů ode dne, kdy prezident Miloš Zeman vyhlásí volby, pak bude moci za politickou reklamu utratit maximálně 1,8 miliónu korun.

„To je dost peněz na velmi efektivní kampaň do schránek občanů v regionu toho poslance, který kandiduje a který registr potopil. Protože ten, kdo potopil registr, je ten, kdo chrání zlodějny v našem státě,“ dodal Jančura.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Jedná se nejen o Budvar, kvůli kterému novela vznikla, ale i například i o Lesy ČR, dopravní podniky, Českou poštu nebo městské holdingy. Jančurovi prý nejde o paušální útok. „Smyslem kampaně není mířit proti té straně, ale proti těm lidem, kteří tu ruku pro změnu zákona zvedli,“ řekl.

Do stejné kampaně se už pustila iniciativa Rekonstrukce státu, kterou Jančura spolufinancuje. Na billboardech jsou někteří poslanci v roli kouzelníků a s nápisem: „Nechal jsem zmizet smlouvy za 150 miliard.“ [celá zpráva]

„Vyhrožování neustoupím“

Do kampaně se podle Jančury vloží nejspíš i jiní podnikatelé. „Ozvaly se další firmy, které mají zájem se podobné akce zúčastnit, když bude potřeba. Takže ve chvíli, kdy těch firem bude deset a každá dá 1,8 miliónu korun, tak to bude velká kampaň,“ dodal Jančura.

Jestli kampaň před volbami spustí, ukáže rozhodnutí horní komory. „Pokud Senátem ten zákon, jak ho schválili ve Sněmovně, projde, tak to bude pro nás předvolební téma. Občané by se měli dozvědět, kdo podporuje zlodějny. Teď je ta billboardová kampaň jemná, ale já jsem pro, aby se použila daleko ostřejší slova,“ popsal Jančura.

Budvar speciálně má konkurenty na trhu. My přece nechceme ten podnik položit, chceme, aby fungoval
Václav Votava, poslanec za ČSSD

Poslanec a šéf rozpočtového výboru Sněmovny Václav Votava (ČSSD), který pro změkčující novelu hlasoval, je z postoje Jančury rozhořčen. Poslanci totiž podle něj neudělali nic špatného. „Přece nemůžeme obnažit firmy s majetkovou účastí státu, které podnikají na konkurenčním trhu. My ty firmy chceme zlikvidovat? Tak to udělejme, jestli je chceme zlikvidovat. Nebo tam dejme i Student Agency, ať i ona zveřejňuje své smlouvy,“ řekl Právu.

Argument Rekonstrukce státu, že citlivé údaje na smlouvách lze začernit, Votava odmítá. „Všecko nejde začernit, někdy lze zneužít i informace ve smlouvě, kdo s kým obchoduje,“ uvedl poslanec.

Případné změny v zákoně ze strany Senátu, který má mít normu na stole 19. dubna, však neodmítá. „Jestliže Senát udělá úpravu a konkretizuje státní podniky, které by smlouvy neměly zveřejňovat, tak my s tím problém nemáme. Budvar speciálně má konkurenty na trhu. My přece nechceme ten podnik položit, chceme, aby fungoval,“ dodal Votava.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Marek Benda

Poslanec ODS Marek Benda, jenž také pro novelu zvedl ruku, Právu řekl, že se Jančurou nenechá vydírat. „Pan Jančura konkuruje různým státním podnikům, tak v tom má předpokládám své ekonomické zájmy. Tak ať si kampaň vede,“ poznamenal. „Jsem přesvědčen, že jsem hlasoval správně, a neměnil bych to. Nebudu takovému vyhrožování ustupovat,“ dodal Benda.

Volební zákon vstupu třetích osob nebrání

Pavel Franc z Rekonstrukce státu Právu potvrdil, že i tato iniciativa se nejspíš bude registrovat na Úřadě pro kontrolu hospodaření politických stran. „Počítáme s tím, že asi reklamu dělat budeme. Ale naše záměry říkat nechceme. Záleží na množství podmínek, které buď splněny budou, nebo ne,“ řekl Právu.

Náměstek pro legislativu na ministerstvu vnitra Petr Mlsna Právu potvrdil, že volební zákon vstupování třetích osob do kampaně nebrání. „Musí dodržet zákonem stanovené podmínky (transparentní účet, internetové stránky), dodržet limit 1,8 miliónu korun a provést vyúčtování. Ceny musí být skutečné, nikoliv podhodnocené. To musí ohlídat úřad,“ řekl Právu.

Pokud by se zákonodárci, proti kterým bude kampaň zaměřená, cítili dotčení, bránit se mohou u soudu. „Mohou se bránit žalobou na ochranu osobnosti,“ dodal Mlsna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám