Hlavní obsah

Janáčková: sirky v kampani neodkazují ke žhářství, jiní rozdávají zapalovače

Kontroverzní senátorka a starostka Liana Janáčková (Nezávislí), která v Ostravě postoupila do druhého kola senátních voleb, se brání nařčení z rasisticky orientované předvolební kampaně. Do médií ve čtvrtek Janáčková zaslala fotografii zapalovačů, které v kampani v Ostravě používali kandidáti jiných stran.

Foto: Aleš Honus, Právo

Starostka Mariánských Hor a Hulváků Liana Janáčková se v Bedřišce usmiřovala s Romy, které nařkla, že si zápalnou láhev vhodili do domu sami. (Archivní foto)

Článek

Romské sdružení Romea ve středu kritizovalo, že Janáčková ke svým letákům přikládala sirky, což považuje za odkaz na kauzu loňského žhářského útoku na domek Romů ve Vítkově na Opavsku.

"Jen upozorňuji na absurditu celé té vymyšlené kauzy a spojitosti mých sirek s kauzou Vítkov, protože opravdu každá politická strana má de facto nějaké reklamní předměty, ať už to jsou sirky, zapalovače, kolečka do vozíků nebo prezervativy," řekla Janáčková.

Připomněla, že leták lidé dostali už před prvním kolem senátních voleb, Romea své prohlášení ke kampani vydala ve středu, tedy v den vynesení rozsudku nad čtyřmi extrémisty, kterým soud uložil výjimečné tresty. "Jakákoliv spojitost je vykonstruovaná," zopakovala senátorka. Sirky použila ve své předvolební kampani už před šesti lety.

Je to běžný reklamní předmět.

Na fotografii jsou vyobrazeny tři zapalovače. Jeden je reklamním předmětem ODS Mariánské Hory a Hulváky, na druhém se prezentuje Tomáš Sucharda - lídr ČSSD pro letošní komunální volby rovněž v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky a Rudolf Zahradník, který byl letos lídrem lidovců v centrálním městském obvodu. "Chci jenom dokumentovat, že to je běžný reklamní předmět," dodala Janáčková.

Sdružení ve svém středečním prohlášení zveřejněném na www.romea.cz tvrdilo, že styl Janáčkové se stále pohybuje na hraně a sklouzává směrem k rasismu skrývaném za populistickou rouškou "všem stejně".

V roce 2006 Janáčková a místostarosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiří Jezerský pronesli na adresu problémových obyvatel obvodu několik sporných výroků. Jezerský byl nakonec obviněn. Janáčková, kterou Senát kvůli imunitě k trestnímu stíhání nevydal, podle záznamu pronesla, že je rasistka.

V souvislosti s Romy padla zmínka o množení cikánů, dynamitu či vysokém plotě s elektřinou. Senátorka se za výroky později omluvila, prý byly vyřčeny ve vypjaté atmosféře. Jezerský se dostal až před soud. Ten jej ale zprostil obžaloby, protože podle něj nešlo o trestný čin.

Reklama

Výběr článků

Načítám