Hlavní obsah

Jakl: Klaus neví, zda nebudou návrhy na odvolání Johna a Dobeše staženy

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus neodmítá předložené demise ministrů VV podepsat, pouze vyčkává, aby stabilizoval poměry, hájil tajemník Hradu Ladislav Jakl postup svého šéfa v Otázkách Václava Moravce. Podle Jakla zatím není vůbec jisté, zda nebudou návrhy na odvolání dvou ministrů staženy nebo jestli k nim nepřibudou ještě další. Kromě toho dobrovolnou demisi nemusí Klaus přijmout vůbec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Jakl

Článek

Václav Klaus neodmítl odvolat ministry, to by bylo za hranou Ústavy. Znám význam slov a dobře vědí i diváci, že načasování nějakého kroku a odmítnutí kroku je rozdíl. Stejně jako je rozdíl odmítnutí a načasování svatby,“ použil příměr Jakl v ČT.

Podle něj by Ústava nepočítala s aktem potvrzení odvolání ministrů ze strany prezidenta, pokud by bylo záměrem, aby se prezident choval jako automat. „Tím, že tam není stanoven termín, kdy má návrhy přijmout, má prezident plnit roli jakéhosi stabilizátora politické scény. Dostal ty návrhy, když nebylo jasné, jak to pak bude vypadat,“ vysvětloval Jakl.

Možností je ještě celá řada... 

Poznamenal rovněž, že demisi ministra dopravy Víta Bárty nemusí prezident vůbec přijmout. V případě premiérových návrhů na odvolání ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše však prezident jednat dříve či později musí, připustil Klausův tajemník.

„Nevíme, ale jestli nebudou ještě návrhy staženy zpět, nebo nepřibudou další. Prezident má právo se ptát: Jsou cílem předčasné volby? Co si od nich slibujete? A vyčerpali jste všechny možnosti, než začnete zase voliče obtěžovat?“ vyjmenoval Klausovy pochybnosti Jakl.

Jiného názoru byl předseda KSČM a právník Vojtěch Filip, který prezidentovo počínání označil za obstrukci. „Nedivím se, že chce znát krok B, pokud ale nerozhodne do pondělka, tak nahrazuje roli předsedy vlády,“ dodal k tomu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) Klausův postup hájila s tím, že i názory ústavních právníků prezentovaných v tisku se v otázce, zda prezident nepřekročil své kompetence, rozcházejí a dělí odborníky na dva stejně velké tábory. „To není tak, že bych si to nechtěla s hlavou státu rozházet,“ řekla se smíchem Němcová. Podle ní by však Klaus neměl otálet s podpisem déle než dva týdny.

Od pondělí má Klaus na stole dobrovolnou demisi Bárty a návrhy na odvolání Johna a Dobeše, což pobouřilo VV. Véčkaři vyzvaly premiéra Petra Nečase, aby odvolal také ministry obrany Alexandra Vondru, zemědělství Ivana Fuksu (oba ODS) a financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám