Hlavní obsah

Zůstaňte doma, vyzval Čechy Blatný

Novinky, jam, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vyzval ve čtvrtek Čechy, aby dodržovali opatření, protože epidemiologická situace v České republice je špatná. Nemocnice jsou na hraně kapacit a mezi obyvateli se šíří nakažlivější britská mutace. Na mimořádné čtvrteční tiskové konferenci také apeloval na lidi, aby zůstali doma a vydrželi.

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného 4.2.2021Video: ČTK

 
Článek

„Je smutným faktem, že situace u nás se nelepší. Statistika ukazuje, že v Česku je přítomná mutace viru, která se šíří rychleji. Opatření, která jsme zavedli, přestala fungovat. Situace je špatná,” prohlásil dramaticky Blatný.

Prymula: Lék od Eli Lilly je průlom

Domácí

O tom, že se v tuzemsku nakažlivější britská mutace šíří, mluvil Blatný již ve čtvrtek dopoledne při návštěvě chebské nemocnice, kde je situace kritická a lékaři již nemají kam nové pacienty ukládat.

„Jednoznačně je v České republice britská mutace viru a šíří se minimálně o 35 a někteří udávají až o 70 procent rychleji než stávající virus,” řekl v Chebu Blatný s tím, že hlavní zbraní proti ní jsou – a možná více než u klasické varianty – právě nastavená opatření.

Už neplatí, že rizikový kontakt je nad 15 minut, řekl Prymula

Domácí

Odpoledne ministr znovu apeloval na občany, aby opatření dodržovali. „Vím o tom, že řada lidí je nejen na konci svých sil, ale i na konci finančních možností. Řada z nás přišla o naše blízké. Míra nevraživosti ve společnosti dramaticky roste,” pokračoval ministr s tím, že situace se ale nezlepší bez ochoty lidí pomoci.

„Můžeme například uvažovat o dalších překážkách v setkávání lidí... Bez vašeho pochopení a vaší sounáležitosti to nebude mít smysl,” řekl. Své doporučení shrnul do několika bodů. Lidé by neměli cestovat po republice, setkávat se, a pokud ano, tak by měli mít nasazený nejlépe respirátor.

Ministr na dodržování přijatých opatření apeluje opakovaně.

Nemocnice na hraně

Situace podle něj není dobrá ani v nemocnicích. „Řada nemocnic je na hraně kapacit urgentní péče. Jsou kraje, kde zbývá doslova pár míst na ARO. Pokud opravdu nezačneme dodržovat existující opatření, tak se stane, že nemocnice nebudou moci přijmout například pacienta s infarktem,” varoval Blatný.

Stejně nejsou lidi. Polní nemocnice v Letňanech se zase rozebere

Domácí

Nejhůře je na tom v současnosti pohraničí. „Příhraniční regiony obecně, snad kromě sousedství s Rakouskem, jsou ty, které jsou nejpostiženější,“ uvedl Blatný, podle kterého může tato skutečnost zaplnit i další nemocnice, jako se stalo v Chebu.

Východisko vidí stále v proočkování populace. O dodávkách vakcíny prý jedná s dodavateli každý týden. Stejně tak usiluje o získání amerického léku Bamlanivimab.

„O nákupu léku se jedná,“ uvedl Blatný. „Je naším zájmem, aby byl tento lék pro občany České republiky k dispozici,“ dodal.

Otevřete hranice sanitkám, vyzývali demonstranti Blatného v Chebu

Domácí

V ČR bylo potvrzeno už přes milion případů nákazy koronavirem, momentálně se s infekcí potýká přes 94 000 lidí. Přírůstek nakažených v posledních dnech stagnuje nebo mírně roste.

V nemocnicích zůstává přes 5811 nakažených, z nichž zhruba tisícovka je ve vážném stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám