Hlavní obsah

Jak nastartovat úspěšnou kariéru

Právo, Marek Přibyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerství vysokoškoláci, kteří chtějí nastartovat kariéru, mají velkou šanci uspět díky trainee programům. Absolventům je nabízí celá řada zaměstnavatelů. Více se dočtete v pátečním Právu v rubrice Studium.

Článek

"Po ukončení Strojní fakulty ČVUT jsem hledal zaměstnání v oboru, který jsem vystudoval. Cíl se mi splnil. Během trainee programu ve společnosti Škoda Auto jsem se zabýval vývojem vozů, aerodynamikou, a mohl tak uplatnit znalosti z fakulty. Hlavně jsem ale získal praxi," říká účastník trainee programu Předvývoj vozů Vojtěch Jakubec, který po jeho ukončení ve společnosti nadále pracuje.

Kdo je trainee

Treinee programy jsou firemní školení v délce jednoho roku až dvou let a trainee je nedávno promovaný vysokoškolák, jenž během tohoto školení absolvuje kolečko po jednotlivých odděleních společnosti, aby získal profesní zkušenosti a seznámil se dokonale s chodem, strategií a kulturou firmy. Po ukončení programu si vybírá oddělení, ve kterém chcete pracovat natrvalo. Jsou i případy, kdy vás zaměstnavatel školí už od samého počátku na danou pozici. Ať tak či onak, vždy jde o lukrativní místa. Být trainee je prestiž. Na druhou stranu jste pod stálým drobnohledem firmy, jež do detailů analyzuje vaše schopnosti a potenciál.

S účastníky programů bývá uzavírána pracovní smlouva na dobu jednoho roku. Po jejich zařazení na konkrétní pozici se smlouva prodlužuje na dobu neurčitou. Plat traineeho odpovídá zařazení absolventů VŠ v rámci mzdového systému firmy.

Výběrové řízení

Předpokladem pro zařazení do programu je úspěšné absolvování výběrového řízení. Abyste se řízení mohli zúčastnit, musíte splňovat podmínky stanovené firmou. Ve zmiňované Škoda Auto, kde startuje program vždy v září a v březnu, se mohou přihlásit absolventi VŠ technického nebo ekonomického zaměření (nejméně magisterský stupeň); nutností je i komunikativní znalost jednoho světového jazyka a ochota účastnit se zahraničních stáží alespoň v jedné z koncernových značek.

"Nejideálnější je, když se zájemci přihlásí na podzim, aby měli dostatek času na přípravu. Běžně se totiž hlásí kolem 150 lidí, zhruba polovinu připustíme do výběrového řízení, z těchto přibližně polovina nastoupí do programu," řekl Právu Jaroslav Černý, tiskový mluvčí společnosti. "Trainee pozná jednotlivé procesy při výrobě automobilu absolvováním pracovních rotací v provozu. Seznámí se i s konečným zákazníkem v rámci týdenního pobytu u prodejců."

Více se dočtete v pátečním Právu v rubrice Studium.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám