Hlavní obsah

Ivo Valenta jedná o vstupu do senátorského klubu s ODS a STAN

Novinky, Jan Martinek

Senátor Ivo Valenta, který dosud působil v horní komoře jako nezařazený, zvažuje vstup do některého ze senátorských klubů. Zatím jedná s klubem ODS a STAN. Za předsedu Senátu po Milanu Štěchovi (ČSSD) by si osobně představoval buď Jaroslava Kuberu, nebo Miloše Vystrčila (oba z ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor a vydavatel Parlamentních listů Ivo Valenta

Článek

„Ještě nejsem rozhodnutý. Ve hře je i to, že zůstanu nezařazeným senátorem, nebo se pokusím dát dohromady nový senátní klub,“ řekl Valenta Právu s tím, že jedná se zatím početně nejsilnějšími kluby, tedy ODS a STAN. Chce se rozhodnout do konce týdne.

Složením Senátu zamíchaly nedávné volby ve třetině obvodů, sám Valenta nicméně nováčkem není, mandát má od roku 2014, vyprší mu za dva roky.

Jako předseda Senátu by se Valentovi líbil nominant ODS Jaroslav Kubera, případně Miloš Vystrčil z téže strany. Kdyby Valenta posílil klub ODS, zvýšil by tak šance tohoto klubu být početně nejsilnější, a tedy mít právo navrhnout předsedu horní komory.

Návrat korunovačních klenotů z Rakouska?

Valenta zároveň spustil iniciativu za navrácení původních českých korunovačních klenotů z Rakouska zpět do ČR. Obrátil se na prezidenta Miloše Zemana, aby podnikl kroky, které by vedly k jejich vrácení.

Jde o gotické žezlo, jablko a kurfiřtský plášť, které jsou uloženy ve vídeňském Hofburgu, součásti Uměleckohistorického muzea ve Vídni.

Korunovační klenoty jsou jako státní symbol uloženy na Pražském hradě. Svatováclavskou korunu doplňuje žezlo a jablko z doby renesance, nejsou tedy původní. Problematikou se zabývá Zdeněk Koudelka z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„Překvapilo mě, když jsem se dozvěděl, že gotické žezlo a jablko z korunovačních klenotů Království českého jsou dnes uloženy ve Vídni spolu s českým kurfiřtským pláštěm. Korunovační klenoty jsou symbol státnosti, patří zpátky do ČR. Doteď se nikdo nepokusil získat je zpátky,“ řekl na středečním brífinku Valenta.

„České korunovační klenoty legitimně zahrnují dvě žezla a jablka. Jedno žezlo a jablko ale není ve vlastnictví ČR,“ řekl Koudelka, podle kterého Rakousko klenoty drží neoprávněně.

Valenta napsal dopis prezidentovi Zemanovi, aby prezidentská kancelář zahájila rozhovory o jejich vrácení. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se už kancelář inciativou zabývá.

„Dopis byl doručen, pan prezident se seznámil s obsahem a předal list do rukou ředitele zahraničního odboru KPR,“ potvrdil Právu Ovčáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám