Hlavní obsah

Inzulín potřebuje v Česku 226 tisíc lidí

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčba diabetiků inzulínem za 90 let od jeho objevení se velmi zlepšila. Pro diabetiky je životně důležitý. V ČR se jím léčí 226 428 pacientů, z nich 94 800 v kombinaci s dalšími léky na cukrovku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Moderní přípravky mají účinek velmi blízký inzulínu, který si tělo zdravého člověka tvoří ve slinivce. Jsou čisté, v těle nevznikají žádné protilátky,“ soudí profesorka Terezie Pelikánová z Centra diabetologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny.

Cukrovku má v České republice přes 800 tisíc lidí a odhaduje se, že tímto onemocněním trpí dalších možná 400 tisíc lidí, kteří o tom nevědí, protože cukrovka se zatím u nich nijak neprojevuje a nebolí. Ročně je chronických komplikací téměř 230 tisíc. Na cukrovku a komplikace z ní ročně zemře 22 tisíc lidí a jako příčinu úmrtí ji má bezprostředně uvedeno téměř dva tisíce lidí.

V ČR onemocnění diabetem raketově roste. V přepočtu na počet obyvatel je ČR jednou ze  zemí, kde se cukrovka šíří v Evropě nejvíc – ročně až 50 tisíc nových případů.

Profesor Milan Kvapil, přednosta interní kliniky pražské FN Motol tvrdí, že cukrovka je epidemie třetího tisíciletí a stát by na to měl se svými preventivními programy myslet.

Mění se forma podání

Hodně se změnila i forma podání inzulínu. Dříve to bylo injekčními stříkačkami, kdy se jehly musely vyvařovat, dnes si většina diabetiků píchá do těla inzulín pomocí inzulínových per. Nejmodernějším podáním je forma inzulinových pump, což jsou přístroje, kdy si pacient trvale celý den aplikuje do podkoží malé dávky inzulínu a dávkování se mění podle potřeby.

Oba odborníci soudí, že každý by si měl nechat změřit alespoň jednou za rok hladinu cukru v krvi. Její hodnota by měla být 4,5 až 5,5 mmol/litr krve. Pokud je vyšší, může to signalizovat počátek cukrovky. V takovém případě je léčba nezbytná a většinou se omezí pouze na léky. Teprve v pokročilých stadiích mnozí musí přejít na inzulín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám