Hlavní obsah

Invalidům od července levnější jízdné

Slevu na jízdné ve veřejné dopravě získají po několika letech vládních slibů i lidé s přiznanou invaliditou třetího stupně, kteří nemají průkaz ZTP nebo ZTP/P. Patří mezi ně například duševně nemocní nebo tělesně postižení.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Uplatnit ji konečně budou moci od 1. července. Podobně jako studenti nebo starší 65 let budou mít nárok na poloviční jízdné ve vlacích i autobusech (mimo MHD, kterou si města řeší sama). Prokazovat se budou zřejmě zvláštním QR kódem.

Sleva se bude týkat osob invalidních ve III. stupni
František Jemelka, mluvčí dopravy

Podobnou zkušenost už mají Češi s covidovými certifikáty o bezinfekčnosti. Detaily upřesní ministři dopravy a práce příští týden. „V současné době Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) již finálně testuje řešení, díky němuž budou moci osoby pobírající invalidní důchod pro invaliditu III. stupně, případně jsou uznáni jako invalidní, využít 50procentní slevu na jízdném,“ potvrdila Právu mluvčí MPSV Eva Davidová.

„Přípravy vrcholí, o spuštění na začátku prázdnin budeme brzy informovat,“ řekl Právu její protějšek z dopravy František Jemelka. Rozšíření seznamu těch, kdo mají nárok na slevu ve veřejné dopravě, nemusí vláda projednávat, dodal. Stačí pokyn ministerstva dopravy.

Vlaky zdraží. A výrazně víc než obvykle, řekl šéf Českých drah

Ekonomika

Certifikát potvrzující invaliditu bude vydávat ČSSZ. Zda bude nutné jít na pobočku, nebo to půjde i elektronicky, MPSV upřesní. Ministerstva spolupracují i s dopravci a objednavateli veřejné linkové dopravy.

Desítky tisíc lidí

Zavedení slevy i pro těžce invalidní přichází v napjaté době, kdy náklady na život a pohonné hmoty rostou horentním tempem. Změnu začala Fialova vláda připravovat v lednu, kdy rozhodla o snížení slev pro studenty a důchodce z původních 75 na současných 50 procent.

Na zavedení si dali zhruba půl roku.

„V zásadě pan ministr splnil, co slíbil,“ řekl Právu předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Organizace usilovala o změnu dlouhodobě. Jak sám podotkl, většina invalidních důchodců sice má průkaz ZTP, díky čemuž mají automaticky slevu na veřejnou dopravu, ale v šedé zóně zůstávali ti, kteří průkaz nemají.

Největší část výměny zastávek pražské MHD začala. Přes prázdniny přibydou další stovky přístřešků

Domácí

Ministerstvo práce eviduje jen souhrnný počet invalidních důchodců s invaliditou třetího stupně. Ke konci března jich bylo 161 495. Krása odhaduje, že bez průkazu o zdravotním postižení jich může být asi 20 až 30 tisíc.

Třetí stupeň invalidity je nejvyšší možný. Kvůli dlouhodobým potížím nemohou dotyční fakticky pracovat. Zákonná formulace říká, že mají sníženou pracovní schopnost nejméně o 70 procent.

Invalidé s nižším přiznaným stupněm důchodu mohou pracovat aspoň na menší úvazek, pokud to jde.

Reklama

Výběr článků

Načítám