Hlavní obsah

Interiéry restaurací by mohly otevřít v červnu, řekl Havlíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vnitřní prostory restaurací by se mohly podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) otevřít v první polovině června. V pondělí to řekl při návštěvě Berouna.

Foto: ČTK

Karel Havlíček na tiskové konferenci.

Článek

Kapacita restaurace by mohla být naplněna jen z 50 procent, u stolu by také mohli sedět pouze čtyři lidé. O dalším uvolnění Havlíček vede debatu s hlavní hygieničkou a ministerstvem zdravotnictví.

„Určitě budou nutné testy, určitě bude nutné očkování a v zásadě zase podobný režim, jako je dneska na zahrádkách,“ uvedl ministr.

Od pondělí 17. května mohou otevřít zahrádky restaurací. Zákazníci u sebe musejí mít negativní test na koronavirus nebo potvrzení o očkování či museli nemoc prodělat v posledních 90 dnech.

Kam vás od pondělí pustí jen s testem a kde potřeba nebude

Domácí

Platí také hygienická opatření, stoly musejí být od sebe 1,5 metru. U nich pak mohou sedět pouze čtyři lidé.

Akce pro 1000 lidí venku

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí také řekl, že by měla vláda odpoledne schválit navýšení kapacity kulturních akcí.

„Na vládě určitě schválíme, že od 24. května bude možné pořádat kulturní akce pro 1000 lidí venku a 500 lidí uvnitř,“ sdělil. Povinný bude zřejmě nadále test, očkování či potvrzení o prodělání koronaviru v posledních 90 dnech.

Od 17. května se budou moci konat venkovní kulturní akce až pro 700 lidí

Domácí

Podle ministra pak větší kapacitě již nyní epidemiologická situace odpovídá. Aktuálně je průměrně v Česku 71 nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. „Jsem rád, že to čísla umožňují,“ dodal.

Výhledově by se pak o týden později mohly začít konat také skupinové prohlídky hradů a zámku, a to maximálně v desetičlenných skupinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám