Hlavní obsah

Integrace EU přijde přirozeně, nebo si ji vynutí okolnosti, míní Niedermayer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se čtenáři Novinek ve čtvrtek diskutoval lídr TOP 09 pro volby do Evropského parlamentu Luděk Niedermayer. Ekonom a někdejší viceguvernér České národní banky je na kandidátce coby nestraník. Ekonomické aspekty fungování EU a jejích mechanismů, jako je bankovní unie či společná měna, byly i hlavními tématy diskuse.

Foto: David Ryneš, Novinky

Luděk Niedermayer

Článek

K otázce další integrace Niedermayer uvedl, že není žádoucí uchylovat se k jakýmkoli revolučním krokům, ale stačí naplnit již dohodnuté změny. „Posílení role EU se podle mne bude odehrávat buďto tam, kde se země postupem času dohodnou, že to je v jejich zájmu, a nebo pod vlivem neočekávaných faktorů, jako je třeba dnes změna chování Ruska,” dodal s poukazem na situaci na Ukrajině.

Přijetí eura vnímá Niedermayer jako politické rozhodnutí, neboť ekonomické předpoklady je ČR schopná splnit a společná měna by pro nás podle jeho názoru mohla být atraktivní.

„Proto si myslím, že pokud vláda bude pragmaticky, oproštěna od ideologie a populismu, o tomto diskutovat, bude se muset nad zahájením cesty k euru již letos vážně zamyslet (což by znamenalo ovšem až přijetí eura v roce 2018),” konstatoval.

„Zaznamenal jsem názor, že tato vláda již nyní ví, že během svého mandátu tuto cestu nezahájí. To mne překvapilo, rád bych věděl, jak k tomu ministr financí dospěl,” pozastavil se nad prioritami nynějšího kabinetu.

„Evropa jsme my a vše, co se v ní děje, nás ovlivňuje. Aby se nerozhodovalo o nás bez nás, musíme sedět u stejného jednacího stolu a znít tam silným hlasem,“ tvrdí strana, která se na voliče obrací s heslem: Nekašlete na Evropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám