Hlavní obsah

Iniciativa Milion chvilek připomene pochodem události srpna 1969 i současné problémy

Novinky, jas
Praha

Pochodem z Václavského na Hradčanské náměstí si iniciativa Milion chvilek pro demokracii ve středu připomene okupaci z roku 1968 i potlačení demonstrací, k nimž došlo u příležitosti prvního výročí vpádu Vojsk států Varšavské smlouvy. Spolek hodlá připomenout i aktuální problémy, na něž upozorňoval během protestů, které v červnu vyvrcholily masivní demonstrací na Letenské pláni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Červnová demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii na Václavském náměstí v Praze

Článek

Události ze srpna 1969, kdy se proti demonstrantům připomínajícím si první výročí okupace nepostavili sovětští vojáci s tanky, ale československé ozbrojené složky, si bude spolek připomínat nejen v Praze, ale i v osmi desítkách měst po celé republice.

V metropoli pochod vyrazí v 18 hodin z Václavského náměstí. O dvě hodiny později bude zakončen na Hradčanském náměstí.

Krom připomínky krvavého potlačení protestů ze srpna 1969, za něž nebyl nikdy nikdo z aktérů potrestán, chce Milion chvilek připomenout přetrvávající problémy současnosti, za něž považuje trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana, který podle iniciativy svým jednáním rozděluje společnost a porušuje Ústavu.

„Dnes nám nehrozí násilné potlačení občanských protestů. Hrozí nám však lhostejnost a postupný rozklad demokracie,” připomněli organizátoři s tím, že namísto ruských tanků Česko čelí ze strany východní mocnosti informační válce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Letenskou pláň dorazilo podle organizátorů 250 tisíc lidí, policie tvrdí, že jich bylo o pětinu méně.

Série demonstrací, které spolek letos v Praze i dalších městech zorganizoval, vyústila v masivní protest na Letné, jehož se zúčastnilo podle odhadů až čtvrt milionu lidí.

Další velká demonstrace je plánována na předvečer 30. výročí událostí listopadu 1989, který je i v souvislosti s událostmi v roce 1939 dnem Boje za svobodu a demokracii.

Reklama

Výběr článků

Načítám